Biznis vesti

Nemačka kompanija "Wabio" počela gradnju biogasne elektrane u Novoj Crnji

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2023

-

11:26

Nemačka kompanija "Wabio" počela gradnju biogasne elektrane u Novoj Crnji
Nemačka kompanija "Wabio" počela gradnju biogasne elektrane u Novoj Crnji - Copyright Printscreen/RTV

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka kompanija "Wabio" započela je gradnju biogasne elektrane u Novoj Crnji koja će sa svakog hektara poljoprivrednog polja, sa kog se u proseku može sakupiti 4 tone žetvenih ostataka, proizvoditi najmanje 1.200 kubnih metara zelenog metana.

Svečanosti su prisustvovali nemačka ambasadorka u Srbiji Anke Konrad, kao i visoki zvaničnici i lokalni predstavnici, navode iz kompanije "Wabio".

"Sa svakog hektara poljoprivrednog polja, sa kog se u proseku može sakupiti 4 tone žetvenih ostataka, slame, koji ostaju na polju, Wabio tehnologija može da proizvede najmanje 1.200 metara kubnih zelenog metana. Proizvodnjom gasa (metana) iz biomase Srbija može obezbedi nezavisnost od uvoznog gasa", piše u saopštenju.

"Ukupna efikasnost 'Wabio' tehnologije je vrlo visoka, i time je investicija u biogasna postrojenja vrlo isplativa. Period isplativosti 'Wabio' biogasnih postrojenja iznosi oko četiri godine. Dva projekta počinjemo da realizujemo u narednom periodu, a oko preuzimanja sledećih 10 projekata pregovori su u finalnoj fazi. Svako postrojenje proizvodiće oko 5.000.000 metara kubnih zelenog metana", poručio je direktor nemačke kompanije "Wabio" Rafael Fic (Raphael Fitz). 

On je objasnio da će visina investicije po svakom postrojenju iznositi oko 20 miliona evra, a u sledećih pet godina nameravaju da izgrade oko 20 takvih postrojenja.

Kako navode iz te kompanije, po "Wabio" tehnologiji u Srbiji je već izgrađeno jedno biogasno postrojenje u Vrbasu, u šećerani Sunoko, koje se sada nalazi u procesu puštanja u rad i dokazivanju tehničkih parametara, a u Jarku kod Rume, kako objašnjavaju, u toku je izgradnja još jednog postrojenja za klijenta.

Oni će u ovom biogasnom postrojenju proizvoditi zelenu električnu energiju, tečni CO2, kao i tečni zeleni metan (LNG), kažu iz kompanije.

"Razvoj neke zemlje zavisi od toga na koji način ona koristi svoje prirodne i ljudske resurse. Sa oko 2,5 miliona hektara srpskih polja može se sakupiti oko 10.000.00 tona biomase svake godine, iz koje se 'Wabio' tehnologijom može proizvesti 3.000.000.000 metara kubnih zelenog gasa (metana). Srbija sada troši oko tri milijarde metara kubnih metana, što znači da vlastitim resursima, uz agrarnu proizvodnju hrane, istovremeno možemo proizvesti i dovoljno (zelenog) metana", rekao je direktor kompanije "Wabio" za Srbiju Duško Bošković.
 

Komentari (0)

Biznis