Biznis vesti

Bajatović: Planiramo izgradnju gasne centrale, Treba da završimo i proširenje Banatskog dvora

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2023

-

10:44

Bajatović: Planiramo izgradnju gasne centrale, Treba da završimo i proširenje Banatskog dvora
Dušan Bajatović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da to preduzeće planira da, zajedno sa  Elektroprivredom Srbije ili nekim drugim partnerima, izgradi gasnu centralu.

"Sada razmišljamo o tome da možda zajedno sa EPS ili nekim drugim partnerima krenemo da gradimo i neku gasnu centralu.  Treba da završimo proširenje Banatskog dvora, verovatno ga nećemo više proširivati samo na Banatski dvor nego na susedno ležište Čestereg, pa neće biti 750 miliona kubnih metara gasa već 1,5 milijardu", rekao je Bajatović za Tanjug govoreći o novim projektima Srbijagasa.

On je dodao da postoji mogućnost da se relativno brzo krene i sa radovima na izradnji još jednog podzemnog skladište u Itebeju.

"Možda se usudimo da krenemo realtivno brzo i sa podzemnim skladištem Itebej i čekamo da NIS završi eksploataciju tamo, pošto oni imaju  koncesije vezano za to", rekao je Bajatović. 

Što se tiče samih gasovoda, on je kazao da treba da bude završena gasna interkonekcija Niš-Dimitrovgrad-Sofija, gde je, takođe, Srbijagas investitor. Dodao je da će izgradnja tog gasovoda biti gotova u oktobru ove godine. 

"A trebalo bi da se uradi i gasifikacija, interkonekcija, sa Severnom  Makedonijom i ja očekujem da će to biti gotovo do kraja sledeće godine. To je taj pravac Leskovac-Vladičin Han-Vranje-makedonska granica. Tu smo morali da menjamo profil cevi i da povećavamo pritisak od onog prvobitno projektovanog, ali sve je to uspešno", rekao je Bajatović. 

Završetak gasovoda u Kraljevu i Trsteniku

Ove godine će biti završeni gasovodi Aleksandrovac-Tutin, kao i Beograd-Valjevo, rekao je Bajatović, i dodao da se završavaju i gasovodi u Kraljevu i Trsteniku. 

"Nešto sitno je ostalo još u Beogradu da se završi, a kompletna Vojvodina je završena. Takođe kompletan Braničevski okrug će biti završen ove godine, a očekujemo da počnemo gasifikaciju Pirota, da završimo gasifikaciju Leskovca, zatim gasifikaciju Vranja, Vladičinog Hana i Valjeva. Gledaćemo da ove godine bude započeta gasifikacija u Ubu. Možda bude još negde zavisno od finanasijske mogućnosti Srbijagasa", rekao je Bajatović. 

Napominje da je rok izgradnje obično tri godine.

"Ovo nam je sve potrebno, pre svega, zbog fabrika koje su ugovorene u tim gradovima. Tako da mi očekujemo da dosta toga bude urađeno u ovoj godini. U idućoj godini, odnosno za dve godine očekujemo da bude završeno Paraćin -Zaječar-Luka Prahovo, to je jedan ogroman gasovod zbog industrijskog parka koji se očekuje u luci Prahovo. To su zaista veliki planovi ali i da gasifikujemo istok Srbije. To očekujemo da bude gotovo krajem 2025. godine", istakao je Bajatović.  

Dodaje da će početi i radovi od Zlatibora do Sjenice, uključujući i Priboj i Prijepolje, u drugoj polovini ove godine, što bi trebalo da bude završeno za dve godine.

Kako je rekao, u ovom trenutku ne može da kaže da li će biti započeta i  neka lokalna distribucija, jer će sve zavisiti od toga koliko novca Srbijagas imati na raspolaganju. 

"Za pomenute gasovode obezbeđene su kreditne linije sa državnim garancijama, tako da tu nemamo problem sa finanasiranjem - novac je obezbeđen, a za distribuciju Srbijagas mora sam da se snađe", objasnio je Bajatović. 

Procene potrošnje za ovu godinu

Na pitanje koliko Srbija godišnje troši gasa i da će se na globalnom nivou sve više trošiti gas, s obzirom da je to ekološko gorivo, Bajatović je rekao da će prema procenama Srbijagasa ove godine u našoj zemlji biti potrošeno najmanje 2,86 milijardi kubika gasa.

"Od pre tri ili četiri godine, kada smo koristili nekih dve milijarde i možda nešto čak i manje, mi smo sada povećali potrošnju od tog perioda za 20 odsto. Isto tako očekujemo da ovi priključci koje smo spominjali narastu na 320.000 ili 330.000, a u naredne dve ili tri godine na nekih 400.000 ili 420.000 individualih priključaka za gas", istakao je Bajatović.

"Prema tome, s obzirom na broj fabrika čija se izgradnja najavljuje i puštanje u rad, a svi traže gas,  očekujemo da će možda već iduće godine potrošnja sigurno prevazići tri milijarde kubika gasa", naveo je. 

Zvanični plan je, dodaje, da 2030. godine Srbija troši 4,7 milijardi, od čega najviše u industriji. 
Na pitanje koliko je gas ekološki energent, Bajatović jer rekao da svakako jeste.   

"Zbog geostrateških razloga se sada kao beži od gasa, ali u stvari niko ne beži od gasa, mnogi kupuju ruski gas tako što se on švercuje, samo se  prave drugi papiri... Evropska komisija je to donela, a i na svetskom nivou se smatra, da su gas i atomska energija prelazni energenti za prelazak na  zelenu energiju. Prema tome gas jeste ekološko gorivo", rekao je Bajatović. 

Komentari (0)

Biznis