Biznis vesti

Velika kineska investicija u Rumi: Haitijan gradi fabriku i logistički hab na 250.000 kvadrata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/05/2023

-

14:46

Velika kineska investicija u Rumi: Haitijan gradi fabriku i logistički hab na 250.000 kvadrata
Screenshot/Haitiangermany.com - Copyright Screenshot/Haitiangermany.com

veličina teksta

Aa Aa

Moderna fabrika i logistički centar na više do 250.000 kvadratnih metara gradi se u Rumi kao investicija kineske kompanije "Haitijan internešenel", a početak rada najavljuje se za prvi kvartal 2025. godine, saopštava kompanija na svom vebsajtu.

Pogon u Srbiji deo je proširenja poslovanja kineske firme u Evropi i kao deo globalne strategije razvoja dugoročne internacionalne kompetitivnosti i pozicioniranja na tržištu kao garanta, "na krizu otpornog" protoka transporta i logistike.

Kao savršeno mesto za pozicioniranje na glavnim logističkiim osovinama u ovom delu Evrope, "Haitijan" je izabrao Rumu, gde je 20 aprila održana ceremonija početka gradnje prve faze. Sami radovi na konstrukciji hale koja će prvobitno imati 161.000 kvadrata, kao i 59.000 kvadrata kancelarijskog prostora sa kantinom, biće započeti najesen.

Ruma odlična lokacija

Prema ranijim najavama, u Rumi će se graditi fabrički kompleks za proizvodnju industrijskih mašina za brizganje plastike, mašina za sečenje i livenje. Kompleks je planiran u radnoj zoni Rumska petlja, na parceli od oko 250.000 metara kvadratnih, a u planu je proizvodnja od ukupno 250 mašina godišnje, vidi se iz idejnog rešenja projekta koje je izradio beogradski "Mašinoprojekt kopring".

Vlasnik kompanije koja je registrovana u Rumi u aprilu prošle godine je kineski Haitian Plastics Machinery Group, koji je proletos sa Opštinom potpisao ugovor o prodaji zemljišta.

Ova kineska grupacija, najveći svetski proizvođač mašina za brizganje pod pritiskom, najavila je tada da će u fabriku uložiti 100 miliona dolara i da će u Rumu dovesti četiri industrije - proizvodnju mašina za brizganje, cnc mašina, mašina za livenje pod pritiskom i automatizaciju.

Pozicija na kojoj je Ruma obezbediće kineskoj kompaniji da "direktno i efikasno opslužuje evropsko tržište, i da ima blisku vezu sa tržištem Istočne Evrope i Bliskog istoka, kao i da optimizuje lokalnu uslugu u Srbiji, saopšteno je na sajtu kompanije.

"Ruma je idealna lokacija za nas, da možemo da direktno snabdevamo našim "mars" i "jupiter" mašinama naše klijente u Istočnoj Evropi i na Bliskom istoku. U Srbiji smo već izgradili veliku bazu, za koje će novi centar da omogući bolju uslugu", rekao je Sun Jiming, generalni direktor "Haitijan internešenel Nemačka" (Haitian International Germany).

Žang Bin, zamenik g. direktora "Haitijan grupe" dodao je da će biti omogućena veoma efikasna sinergija cele proizvodnje i pratećih usluga, od "haitijan smart solušens" za automatizaciju, MES sisteme ili individualne proizvodne sisteme. A sve sa jednog izvora".

"Haitijan internešenel holdings" iz Ningboa u Kini, je vodeći svetski proizvođač mašina za oblikovanje plastike za proizvodnju visokoserijskih ali i visokoprezicnih delova, i jedan je od šest biznis jedinica "Haitijan grupe".

Sa 80 prodajnih i servisnih partnera, celokupno globalno tržište, odnosno više od 30.000 klijenata u 130 zemalja.

Komentari (0)

Biznis