Biznis vesti

Radionica u kojoj nastaju testenine različitih boja i oblika: "Ljudi nisu imali pojma, pitali su šta ovaj dečko pravi"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/05/2023

-

17:59

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U jednoj radionici u Obrenovcu mesečno se napravi tona testenine različitih vrsta, oblika i boja. Prave se kao u Italiji, ukusnije su nego što izgledaju, a nastaju potpuno prirodno, od brašna, soli i vode. Ovaj biznis pokrenulo je dvoje mladih ljudi, buduća sociološkinja Tijana Milošević i profesionalni kuvar Nemanja Đukanović, koji su uprkos teškim počecima, ostvarili uspeh i našem tržištu ponudili nešto potpuno novo. 

Sve je počelo od Nemanjine ljubavi prema pasti, koju je pravio u jednom italijanskom restoranu u Dubaiju. Tijana je njegova moralna i poslovna podrška, zajedno su napravili preko 50 različitih vrsta paste, a tortelone sa punjenjem od celera, majčine dušice i sušenog paradajza, smatraju jedinstvenim i nečim što do sada nigde nisu mogli da probaju. 

"Zanimljivije je, bolje i ukusno, više ljubavi ima u njoj na kraju krajeva", kaže Đukanović. 

Kada se vratio iz Dubaija, Đukanović je želeo je da otvori pasta bar, ali želje su bile jedno, a mogućnosti drugo. Mada, Tijana kaže da bi tako nešto verovatno brzo i propalo, zbog čega su i potražili alternativu, nakon čega se i rodila ova ideja. 

"Totalno drugačiji ukusi, za svakoga ima ponešto"

Đukanović je prvo testo razvukao u stanu, a narednih šest meseci su upravo tu i nastavili proizvodnju. Potom su prešli u lokal u kome se nalaze i sada, a posle pet godina, on im postaje mali. Kako kažu, počeci nisu bili laki, budući da prave nešto što na tržištu Srbije gotovo da ne postoji.

"Ljudi nisu imali pojma, pitali su se šta ovaj dečko hoće da pravi, neku testeninu, kome će da je prodaje", rekla je Milošević.

Ipak, i pored svih nedoumica, danas ljudi već znaju o čemu se radi, a polako i stiču naviku da kupuju svežu testeninu. Prave je ručno i uz pomoć mašine. 

Euronews

 

"Za određeni oblik testenine neophodna je saradnja s mašinom, kao što su pene, one ne mogu ručno da se prave, a sa druge strane slične penama koje mogu ručno da se prave su garganeli. Možda je nekome poznato, totalno su drugačiji ukusi, kvalitet je odličan ali ko šta voli, za svakoga ima ponešto", kaže Đukanović.

Recept je jednostavan, u njihovoj testenini nema jaja, koriste pšenično brašno obogaćeno proteinima, a testo boje prirodnim bojama. Kako kažu, paste koje prave potpuno su drugačije od industrijskih, sviđaju se i deci, kojima je ovakva testenina lakša za stomak. 

"Roze testeninu dobijamo od kuvane cvekle, žutu testeninu od kurkume, zelenu od spanaća, a za crnu boju koristimo sipino mastilo. Koristimo i semolina durum brašno koje uvozimo iz Italije, ne pravimo sa jajima, lično ja ne volim ukus testenine sa jajima, treba razmišljati kako se ona vari na kraju dana i kako se osećamo po pitanju te testenine", objašnjava Đukanović. 

Kvalitet proizvoda se sve više prepoznaje

Đukanović kaže da je potrebno mnogo snage za ručno pravljenje testenine. Dodaje da dosta spoljnih faktora utiče na njen kvalitet, poput vlage ili tehnike mešanja, a kako bi došao do rutine koju sada primenjuje, bilo je potrebno mnogo vremena, ali i dosta strpljenja. 

"Puno testenine se bacilo, zato što sam morao da probam da li to odgovara, da li je jestivo, kakva je struktura, miris testenine kad se skuva.. Zaledi, pa odledi - ima tu svega", kaže Đukanović, a testeninu zamrzavaju onda kada je njena nutritivna vrednost najveća. 

"Dosta ljudi ima averziju prema zamrznutoj hrani kao da to nije svež proizvod, ali zapravo jeste, jer u momentu kada je ona napravljena ide u duboko zamrzavanje i sav njen kvalitet se čuva i takva dolazi do vrata kupaca", objašnjava Milošević. 

Kvalitet ove testenine prepoznalo je oko 50 hotela i restorana u Beogradu, a svi koji su ih kupili najčešće traže još. Ovaj par kupcima testeninu dostavlja na kućnu adresu, a na svom Instagram nalogu daju i savete kako spremiti idealan ručak. 

"Testenina mi definitivno nikada neće dosaditi mislim kako i može, to nije moguće", kaže Đukanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis