Biznis vesti

Salvini kritikuje Brisel: "Zavera protiv italijanske auto-industrije"

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2023

-

10:54

Salvini kritikuje Brisel: "Zavera protiv italijanske auto-industrije"
Mateo Salvini - Copyright Tanjug AP/Antonio Calanni

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik italijanske vlade i lider krajnje desnice Liga Mateo Salvini rekao je da "sumnja u nezakonito saučesništvo" između EU, Nemačke i Kine u korist električnih automobila i protiv italijanske automobilske industrije.

Evroposlanica Ana Kincia Bonfrisko iz Salvinijeve stranke izjavila je da Brisel poklanja celu evropsku automobilsku industriju Kini u ime takozvane "Timermansove doktrine", prenosi Euraktiv.

"Legitimno je misliti da postoji volja da se odreknemo našeg kapaciteta za industrijske, tehnološke i automobilske inovacije u ime Kine koja je, osim toga, najveći zagađivač na svetu", navela je Bonfrisko.

Salvini je zabranu automobila sa unutrašnjim sagorevanjem do 2035. godine nazvao "prisilnim prihvatanjem", iako će u stvarnosti i dalje biti dozvoljena prodaja automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, ali samo ako se pokreću na sintetička goriva.

"Nadam se da je ideologija Timermansovog stila, odnosno Euro 7, glupost koja se apsolutno mora arhivirati", rekao je Salvini, i optužio Evropsku komisiju da sledi "ideološki pristup protiv rasta i protiv Italije" automobilima jer insistira na tome da želi "potpuno električni" automobil, umesto mešavine tehnologija.

"Nametanje električnih vozila nema smisla"

Salvini se osvrnuo na Nemačku, rekavši da ona donosi odluke koje donose korist njenoj ekonomiji, a po cenu štete za druge, posebno italijansku ekonomiju.

"Reći 'od 2035. godine ili struja ili ništa' nekome verovatno odgovara", rekao je Salvini i pojasnio da je pročitao podatke o razmeni između Nemačke i Kine, koji sugerišu da je izvoz iz Nemačke u Kinu smanjen za 23 odsto, dok je uvoz iz Kine u Nemačku porastao do 28 odsto.

Bonfrisko je istakla da bi građani EU trebalo da znaju zbog čega EU sprovodi  politike koje imaju više veze sa industrijskim otpadom nego s ekološkom tranzicijom. 

Prošlog marta, tokom predizborne kampanje za regionalne izbore, Salvini je kritikovao EU, tvrdeći da nametanje električnih automobila svima nema smisla.

"Evropa, koja želi da zaštiti životnu sredinu, ne može da nas veže rukama i nogama za Kineze", rekao je Salvini i dodao da se usvajaju određeni zakoni koji su antiitalijanski, antievropski i favorizuju giganta iz inostranstva, misleći pritom na Kinu.

Komentari (0)

Biznis