Biznis vesti

Vesić najavio širenje mreže brzih pruga u Srbiji: U julu sastanak ministara saobraćaja iz regiona uz posredstvo EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/06/2023

-

23:51

Vesić najavio širenje mreže brzih pruga u Srbiji: U julu sastanak ministara saobraćaja iz regiona uz posredstvo EU
Vesić najavio širenje mreže brzih pruga u Srbiji: U julu sastanak ministara saobraćaja iz regiona uz posredstvo EU - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Sastanak ministara saobraćaja Mađarske, Srbije, Bugarske, Turske, Severne Makedonije, Grčke i Albanije biće održan u julu uz posredstvo EU, na kojem će biti dogovoreno proširenje pruge od Skoplja prema Turskoj u dva kraka, otkrio je u ekskluzivnom razgovoru za Euronews Srbija ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

"Jedan krak će ići prema Albaniji, drugi prema Bugarskoj, Grčkoj i Turskoj, tako da će se naša brza pruga, kada bude u potpunosti izgrađena, spojiti sa njima"

Srbija trenutno gradi brzu prugu od Beograda do Niša, a kako do granice sa Severnom Makedonijom ostaje još 130 kilometara, Vesić kaže da će sa makedonskim kolegom potpisati sporazum u kojem će dve zemlje zajednički nastupiti pred EU kako bi se ta pruga produžila za još 50 kilometara od Preševa do Skoplja.

"Ima smisla da Niš bude povezan sa Skopljem i u tom smislu ćemo sutra povezati ne samo Skoplje i Niš, već i sa Beogradom, Budimpeštom - kada bude gotova ta deonica pruge. Biće to još jedan zajednički projekat Srbije sa Severnom Makedonijom"

Vesić je najavio i rad na deonici prema Šidu zbog čega će na jesen imati sastanak sa kolegama iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije.

"Uradićemo tih 90 kilometara do Šida, tako da ćemo imati celu mrežu brzih pruga na Balkanu koje će totalno promeniti život svih ljudi koji ovde žive, povezati naš region", kaže on i nastavlja:

"Srećan sam što smo uspeli da okupimo zajedno i zemlje koje su članice EU, kao što su Grčka i Bugarska i Mađarska, kao i zemlje koje nisu. To je nešto što nas čeka, gde ćemo napraviti Beogradsku deklaraciju koja će biti osnov za širenje mreže svih brzih pruga u našem regionu", zaključuje Vesić u razgovoru za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Biznis