Biznis vesti

Godišnja stopa inflacije u evrozoni u junu pala na 5,5 odsto, najniža od januara 2022.

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2023

-

16:27

Godišnja stopa inflacije u evrozoni u junu pala na 5,5 odsto, najniža od januara 2022.
Ekonomija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prema prvoj preliminarnoj proceni, godišnja stopa inflacije u evrozoni je u junu pala na 5,5 odsto sa majskih 6,1 odsto, saopštio je danas Evrostat.

Tržišta su prognozirala da će inflacija u junu pasti na 5,6 odsto, tako da je ovaj rezultat blago prevazišao očekivanja.

Inflacija u evrozoni je najniža od januara 2022. godine.

Procenjuje se da su cene hrane, alkohola i duvana na godišnjem nivou  porasle za 11,7 odsto naspram majskih 12,5 odsto, kao i cene industrijskih proizvoda (bez energenata) - za 5,5 odsto naspram majskih 5,8 odsto, i cene usluga - za 5,4 odsto naspram majskih 5,0 odsto.

Cene energenata su u junu međugodišnje pale za 5,6 odsto, što je znatno više nego u maju, kada su one pale za 1,8 odsto na godišnjem nivou.

Godišnja stopa bazne inflacije u evrozoni je u junu blago porasla na 5,4 odsto sa majskih 5,3 odsto, navodi se u izveštaju.

Nezaposlenost u maju u evrozoni 6,5 odsto, u EU 5,9 odsto

Nezaposlenost u evrozoni je u maju bila na nivou od 6,5 odsto, a u EU je ona iznosila 5,9 odsto, saopštio je danas Evrostat.

U poređenju sa aprilom, nezaposlenost u evrozoni je nepromenjena, a na međugodišnjem nivou je manja za 0,2 odsto.

Nezaposlenost u EU je blago pala sa aprilskih 6,0 odsto, a međugodišnje je takođe pala za 0,2 odsto. 

Evrostat procenjuje da je u maju bilo nezaposleno 12,937 miliona ljudi u EU, od toga 11,014 miliona u evrozoni. 

Nezaposlenost mladih do 25 godina je kako u EU, tako i u evrozoni, bila na rekordno niskom nivou od 13,9 odsto. 

Visoka stopa nezaposlenosti je zabeležena u Španiji - 12,7 odsto i  Grčkoj -10,8 odsto, kao i u Italiji - 7,6 odsto, i Francuskoj - 7,0 odsto.

Neočekivani porast nezaposlenosti u Nemačkoj u junu na 5,7 odsto
 

Nezaposlenost u Nemačkoj je u junu porasla na 5,7 odsto sa majskih 5,6 odsto, saopštila je danas nemačka Savezna agencija za rad.

Tržišta su očekivala da će nezaposlenost ostati na majskom nivou od 5,6 odsto, a ona je sada najveća od juna 2021. godine. 

Broj nezaposlenih u Nemačkoj je porastao za 28.000 na ukupno 2,61 miliona ljudi, što je znatno više nego što se prognoziralo - tržišta su pretpostavljala da će broj nezaposlenih mesečno porasti za 13.000 osoba.

"Nezaposlenost je u porastu, teža ekonomska situacija se sada oseća i na tržištu rada", saopštila je šefica Savezne agencija za rad sa sedištom u Nirnbergu, Andrea Nales.

Najveća nezaposlenost je zabeležena u saveznim državama Bremen - 10,7 odsto, i Berlin - 9,1 odsto, dok je stopa nezaposlenost bila najniža u Bavarskoj - 3,4 odsto, i saveznoj državi Baden-Virtenberg - 3,9 odsto.

Cene u Nemačkoj će narednih meseci rasti sporijim tempom

Cene u Nemačkoj će narednih meseci rasti sporijim tempom, zaključak je danas objavljene studije Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Indeks očekivanja cena je u junu pao na 16,3 poena sa majskih 19,1 poena, a posebno u maloprodaji hrane i pića, gde je pao na 45,6 poena sa majskih 61,4 poena. 

Ovo je svakako dobra vest za potrošače, ali stručnjaci upozoravaju da cene neće brzo pasti, navodi se na sajtu minhenskog instituta.

"Potrošačka inflacija će padati veoma sporim tempom, pošto je u mnogim oblastima sektora usluga ovaj indeks zabeležio jedva primetan pad", navodi ekspert minhenskog instituta IFO Timo Volmershojzer.  

U trgovini je ovaj indeks pao sa majskih 18,6 poena na 14,2 poena, a u oblasti proizvodnje sa 7,7 poena na 6,1 poena.

Ovaj indeks se dobija na osnovu anketiranja kompanija u Nemačkoj koje odgovaraju na pitanje da li planiraju da povećaju ili snize cene u bliskoj budućnosti.

Ako bi sve anketirane firme odlučile da povećaju cene, indeks bi bio na nivou od 100,0 poena, a ako bi sve odlučile da snize cene, ovaj indeks bi bio na nivou od - 100,0 poena.
 

Komentari (0)

Biznis