Biznis vesti

Drastičan pad prometa u Hrvatskoj nakon zabrane rada nedeljom

Komentari

Autor: Tanjug

10/07/2023

-

23:20

Drastičan pad prometa u Hrvatskoj nakon zabrane rada nedeljom
Drastičan pad prometa u Hrvatskoj nakon zabrane rada nedeljom - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Primena novog Zakona o trgovini značajno je smanjila broj i vrednost fiskalnih računa u trgovini za prve dve nedelje u julu, pokazuju podaci hrvatske Poreske uprave.

Od primene novih zakonskih odredbi kojima se ograničava rad trgovina, u sektoru trgovine na veliko i malo izdato je 5.02 miliona računa ukupne vrednosti veće od 80 miliona evra, pokazuju podaci Poreske uprave (PU), prenosi Index.hr.

Saglasno podacima iz sistema fiskalizacije, u saopštenju se navodi da je u julu u trgovini na veliko i malo, kao i u delatnosti popravke motornih vozila i motocikala, ukupno fiskalizovano 2.38 miliona računa, čija je vrednost dostigla 37.5 miliona evra.

U poređenju s prvom nedeljom u julu prošle godine, kada je ukupno izdato 3.03 miliona fiskalnih računa, ukupne vrednosti 44.5 miliona evra, 2. jula ove godine izdato je 650.6 hiljada manje računa ili 21.4 odsto, vrednosti manje oko 16 odsto ili 7.03 miliona evra.

Druge ovogodišnje julske nedelje, 9. jula, ukupno je izdato 2.63 miliona računa, čiji je iznos dostigao 43.1 milion evra, dok je druge nedelje u julu prošle godine u trgovini fiskalizovano 3.06 miliona računa, ukupne vrednosti 44.4 miliona evra.

Tako je juče na godišnjem nivou izdato 421.9 hiljada manje računa ili 13.8 odsto, vrednosti manje 1.35 miliona evra ili tri odsto. Zadnje nedelje pre stupanja na snagu zakonskih izmena, 25. juna ove godine,  broj fiskalnih računa iznosio je 2.86 miliona, a njihov ukupni iznos 46.5 miliona eura, što je za 14.6 hiljada ili 0,5 odsto više u broju računa, a za 6.9 miliona evra ili 17.3 odsto više u njihovom iznosu u odnosu na zadnju nedelju juna prošle godine, kada je izdato 2.85 miliona računa, vrednosti 39.6 miliona evra, podaci su PU.

Kako podseća hrvatski portal, 1. jula stupio je na snagu novi Zakon o trgovini prema kojem će prodavnice nedeljom uglavnom biti zatvorene, ali trgovci mogu odabrati 16 nedelja u godini tokom kojih bi radili, pri čemu ih do kraja ove godine mogu iskoristiti svih 16. 

Izuzeci od zabrane rada nedeljom su prodajni objekti na železničkim i autobuskim stanicama, aerodromima i lukama, na trajektima i benzinskim pumpama, kao i u bolnicama, hotelima, kulturnim i verskim ustanovama i muzejima.

Rad je dozvoljen i trgovinama unutar centara za posetioce, odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima.

Komentari (1)

Drško

11.07.2023 15:30

Šta, više ne jedu 7 dana u nedelji nego 6?

Biznis