Biznis vesti

Metalfer Steel Mill i industrija nove ere - Kako cirkularna ekonomija oblikuje našu budućnost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/08/2023

-

12:24

Metalfer Steel Mill i industrija nove ere - Kako cirkularna ekonomija oblikuje našu budućnost
Metalfer Steel Mill i industrija nove ere - Kako cirkularna ekonomija oblikuje našu budućnost - Copyright Metalfer

veličina teksta

Aa Aa

Autor teksta: CEO Metalfer Invest, Nikola Jančevski

Svet se menja, ubrzano. Suočeni sa globalnim izazovima poput klimatskih promena i brzog smanjenja prirodnih resursa, poslovni svet je pozvan da reaguje. Cirkularna ekonomija je model koji nudi rešenje, težeci ka očuvanju i ponovnom korišćenju resursa umesto njihovog jednokratnog iskorišćavanja i odlaganja. U Metalfer Steel Mill-u, vidimo cirkularnu ekonomiju ne samo kao ekološku nužnost, već i kao poslovnu priliku.

U centru naše vizije je projekat Šreder. Iako još uvek čekamo početak pune angažovanosti u 2024. godini, njegove ambicije već oblikuju naš pristup. Ovaj inovativni projekat se bavi tretmanom otpadnog gvožđa kroz proces separacije i usitnjavanja. Odvajaju se obojeni materijali (kao što su plastika, guma, bakar, aluminijum) iz čeličnog otpada, dok se prečišćeni otpad usitnjava. Ovaj postupak ne samo da povećava zasipnu moć štedeći energetske resurse, već i omogućava reciklažu materijala koji bi inače završili na deponijama.

Metalfer

 

Zamislite svet u kojoj industrijske kompanije ne samo da koriste vodu odgovorno, već je i recikliraju. Naše postrojenje tretira vodu iz tehnoloških procesa, pripremajući je za ponovno korišćenje unutar procesa. Smanjenje potrošnje vode ne samo da štedi dragocene resurse, već i smanjuje troškove našeg poslovanja. Takođe, na ovaj način osiguravamo da voda iz naših tehnoloških procesa ne šteti lokalnim ekosistemima.

Naš planirani projekat za preradu prašine iz Elektro lučne peći (EAF), koji će zaživeti 2026. godinu, još je jedna inovacija kojom se otpad pretvara u ponovno upotrebljiv resurs. Fokusira se na izdvajanje oksida cinka iz prašine prikupljene u otprašivačima EAF-a. Transformacijom otpada u iznova iskoristiv resurs, smanjujemo naš ekološki otisak i kreiramo novu vrednost.

Naravno, inovacije počinju od ljudi. Zato, još od 2021. godine, svaki novozaposleni prolazi kroz obuku za upravljanje otpadom, postavljajući temelj korporativne kulture koja vrednuje održivost.

Metalfer

Nikola Jančevski

Naša posvećenost cirkularnoj ekonomiji nije samo reaktivna, već proaktivna. Ne čekamo da nas tržište ili zakoni nateraju na promene, već smo uvek korak ispred, prepoznajući važnost održivog poslovanja ne samo za našu kompaniju, već i za društvo u celini. U Metalfer Steel Mill-u, cirkularna ekonomija nije samo strategija, već način života. Uz pomoć navedenih projekata, postavljamo nove standarde u industriji i gradimo budućnost koja je ekološki osvešćena i održiva.

Komentari (0)

Biznis