Biznis vesti

Antić: Arheološko nalazište neće usporiti radove na Moravskom koridoru

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2021

-

10:57

Antić: Arheološko nalazište neće usporiti radove na Moravskom koridoru
Antić: Arheološko nalazište neće usporiti radove na Moravskom koridoru - Copyright Tanjug/Tanja Valić

veličina teksta

Aa Aa

Za manje od godinu dana biće završena deonica Moravskog koridora od Pojata do Kruševca, deonica Čačak-Kraljevo biće gotova sredinom 2023, a čitav auto-put na tom koridoru najkasnije polovinom 2024. godine, rekao je danas direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić. Dodao je da se rade dodatna iskopavanja kod pet grobnica otkrivenih kod mesta Maskare na trasi auto-puta, ali da to neće ugroziti dalju dinamiku izgradnje.

Prilikom izvođenja zemljanih radova na trasi Moravskog koridora u naselju Maskare, kod Varvarina, pronađena je grobnica sa očuvanim ljudskim kosturima, za koje se, prema prvim procenama, pretpostavlja da datiraju iz osmog veka.  Na poznatom arheološkom lokalitetu Bedem, na levoj obali Zapadne Morave, iskopavanja se obavljaju već dvadesetak godina. Do sada je, na osnovu iskopina, utvrđeno da je reč o vojnom utvrđenju vizantijskog cara Justinijana, koje datira iz 530. godine.

Antić je podsetio da je ukupna dužina Moravskog koridora 112 kilometara sa 63 mosta, kao i da se radi i kompletna hidro-tehnička regulacija Zapadne Morave, u dužini od 59 kilometara. On je istakao da je sada na koridoru 68 gradilišta sa gotovo 2.000 ljudi i da se noću izvode radovi koji ne podnose izuzetno visokre temperature.


"Otvoreni su radovi na 5,5 kilometara budućeg auto-puta između Rume i Šapca, čija ukupna dužina je 21 kilometara. Na mostu preko Save relizovani su sa oko 40 procenata, a on će biti završen krajem 2022. godine", rekao je Antić na TV Pink.

On je najavio da će auto-put od Rume do Šapca, zaključno sa mostom, biti završen u prvoj polovini 2023. godine. Izneo je očekivanje da će brza saobraćajnica od 55 kilometara od Šapca do Loznice biti završena 2024. godine.

Antić je najavio da će početkom 4. kvartala krenuti sa radovima na terenu od Niša ka Merošini, na auto-putu ka Prištini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis