Biznis vesti

Velika Britanija ukida zabranu postavljanja novih vetroelektrana na kopnu

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2023

-

23:39

Velika Britanija ukida zabranu postavljanja novih vetroelektrana na kopnu
Velika Britanija ukida zabranu postavljanja novih vetroelektrana na kopnu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija će ove sedmice objaviti nove propise kojima će ukinuti efektivnu zabranu novih vetroelektrana na kopnu, preneo je danas Blumberg pozivajući se na neimenovani izvor.

Agencija navodi da je britanski premijer Riši Sunak poslednjih devet meseci odlagao odluku o tome da li da ukine de fakto zabranu, nakon što je, kako se navodi, pod pritiskom poslanika krajem prošle godine pokrenuo konsultacije o tome da lokalne zajednice izdaju saglasnost o novim projektima.

Sunak se obavezao i da će dodeliti 100 novih dozvola za proizvodnju nafte i gasa u Severnom moru kao odgovor na zabrinutost za energetsku bezbednost, uprkos održavanju efektivne zabrane vetroelektrana na kopnu, jednog od najjeftinijih izvora energije u Velikoj Britaniji.

''Podržavamo razvoj vetroelektrana na kopnu tamo gde postoji lokalna podrška, prepoznajući ga kao efikasan, jeftin i široko podržan izvor energije, dok je ključni deo pomoći u smanjenju oslanjanja Velike Britanije na uvoz skupih, stranih fosilnih goriva", rekao je portparol vlade.

Komentari (0)

Biznis