Biznis vesti

Momirović: U Briselu ću ponovo otvoriti pitanje blokade srpske robe na Kosovu

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2023

-

15:47

Momirović: U Briselu ću ponovo otvoriti pitanje blokade srpske robe na Kosovu
Tomislav Momirović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović najavio je danas da će u Briselu ponovo otvoriti pitanje blokade srpske robe na Kosovu i izrazio očekivanje da će taj problem biti rešen vrlo brzo, pošto je to u interesu i srpskih i albanskih kompanija, kao i dugoročnog mira i stabilnosti.

Momirović je rekao da će to biti tema razgovora u Briselu, gde će putovati u naredne dve, tri nedelje.

Ministar Momirović je na panelu "Srpsko američke veze", organizovanom u okviru konferencije "Dan Amerike u Beogradu" na kojem su govorili i ministar privrede Slobodan Cvetković, predstavnici Koka-Kole, kompanije Filip Moris, Američke privredne komore, najavio i da u ponedeljak putuje u Crnu Goru gde će se sastati sa kolegom Goranom Đurovićem.

Momirović je podsetio da je protok srpske robe na Kosovu prekint oštrim rezom, i ocenio da se zbog toga problemi samo talože.

"Narednih nedelja idem u Brisel da ponovo otvorim to pitanje, pisao sam Evropskoj komisiji, koja nas je podržala da je sve to neprihvatljivo, signalizirao sam problem i svim ministrima trgovine i pitao zašto stvari koje nas vezuju guramo u porciju problema koju ne možemo da rešimo", rekao je Momirović i dodao da je nastojao da komunicira sa ljudima u prištinskim institucijama.

Stvar je fundamentalnih razlika u pogledu na promet srpske robe na Kosovo i Metohiju, između nas i albanskih političara, rekao je Momirović i podsetio da su srpski zvaničnici nekada razgovarali sa albanskim, kada su na čelu tih institucija bili i ratni zločinci, ali su se nalazila rešenja u interesu naših naroda.

Oni sada, kako kaže, imaju potpuno drugačiju orijentaciju - ne vide perspektivu u privatnom sektoru i ekonomskom prosperitetu.

"Nalazimo se potpuno zaglavljeni, nadam se da ćemo u interesu naših ekonomija, srpskih i albanskih kompanija, dugoročnog mira i stablnosti, naći rešenje kojim ćemo ukinuti sva ograničenja", rekao je Momirović i naglasio da Beograd zaista vidi ekskluzivnost u ekonomskom povezivanju.

Ocenio je kao loše to što je sada počeo trend stavljanja trgovinskih i ekonomskih tema na politički sto i podsetio da je čak i u vreme rata biznis funkcionisao između srpskih i albanskih privrednika.

Na žalost, već neko vreme naše kompanije ne mogu da prodaju svoje proizvode na Kosovu, što je jako loše za privredu, perspektivu i stvaranje novog ambijenta.

Dodao je da su ograničenja i blokada srpske robe veoma loša stvar za privredu, ali i za perspektivu ekonomija i biznisa u regionu.

Momirović je govorio i o značaju inicijative Vlade Srbije o Otvorenom Balkanu, jer ona donosi dobro svima.

Prema njegovim rečima, ta tema bi trebalo da se odvoji od aktulnih  političkih tema koje bi trebalo vratiti na sto.

"Granice osuđuju privedu na stagnaciju i čine potrebu za borbom sa problemima koji ne postoje u savremenoj Evropi", rekao je ministar Momirović.

Otvoreni Balkan je do kraja praktična i pragmatična inicijativa koja svim narodima donosi drobro, koja se orijentiše isključivo na biznis, podsetio je Momirović i ocenio da tu politiku nije baš lako razviti na Balkanu. 

Dodao je da je na svakoj zemlji odluka da li će ući u ovaj moćan ekonomski savez.
 

Komentari (0)

Biznis