Biznis vesti

Filip Moris najavio otvaranje 200 novih radnih mesta, Olčak: "Problem pušenja može da se reši i u narednih 10 godina"

Komentari

Autor: Euronews Srbija/PR

11/09/2023

-

13:04

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Philip Morris International obeležila je 20 godina od privatizacije Duvanske industrije Niš. U nišku fabriku do sada je uloženo oko 900 miliona dolara, ali je na obeležavanju ovog jubileja najavljena nova investicija od dodatnih 100 miliona, koja će obezbediti i 200 novih radnih mesta.

Predsednik kompanije Philip Morris International Jacek Olčak u razgovoru za Euronews Srbija kaže da je ovo važan dan, ne samo zato što kompanija proslavlja 20 godina poslovanja u Srbiji, već zato što istovremeno gleda u budućnost objavljujući novu investiciju u vrednosti od 100 miliona dolara.

"Ali, ne u cigarete koje smo proizvodili u Nišu u poslednjih 20 godina, već u proizvode koji će, nadamo se, jednog dana potpuno zameniti klasične cigarete. Dakle, govorimo o novim tehnologijama, nesagorevajućem duvanskom proizvodu koji već postoji na pojedinim tržištima", kaže on i nastavlja:

"Projekat bi trebalo bi da bude gotov tokom sledeće godine. U početku ćemo iskoristiti taj novi kapacitet niške fabrike za izvoz, ali ćemo onda taj proizvod plasirati plasirati i na domaće srpsko tržište".

To pak, ne znači da će kompanija odmah prestati sa proizvodnjom klasičnih cigareta, već da ovim počinje da prilagođava svoje kapacitete novim navikama potrošača.

"Znamo da je pušenje u Srbiji tradicija, da ima veliki broj pušača, kojima moramo da pomognemo, ali na takav način da dobijemo njihovu podršku. Moramo da razgovaramo i sa regulatorima kako bi nas podržali u ovoj transformaciji. Ali, činjenica je da će jednog dana cigarete kakve danas poznajemo nestati - ja sam ubeđen da će se to desiti i sad možemo da debatujemo samo kada će se to desiti", kaže Olčak i dodaje:

"Odredište je po mom mišljenju, jasno i ima smisla. Bezdimni proizvodi su znatno bolji od cigareta, bazirani su na nauci i tehnologiji, i jednostavno nema više smisla raditi samo sa cigaretama, već je neophodno da se fokusiramo na te bolje proizvode".

Iako baziran na proizvodima smanjenog rizika, pristup smanjenju štetnosti od duvanskog dima suočava se sa snažnim odbijanjem različitih insitutucija. Olčak kaže da ima onih koji govore o "smanjenju štetnosti", a "zapravo misle na potpuno uklanjanje štetnosti".

"I zaista, najbolje što možemo da postigemo jeste da potpuno otklonimo štetnost što u prevodu znači da ljudi ne treba ni da počinju da puše, a oni koji puše treba da prestanu. Ali znamo da se to neće desiti, kao što se ne dešava ni u ostalim domenima našeg života".

Kako kaže, ako ne možemo odmah doći do takvog ultimativnog rešenja, onda imamo izbor – sa jedne strane da prihvatimo nešto što je manje štetno od duvanskog dima ili sa druge – da nastavimo da raspravljamo da je "samo potpuni prestanak jedina strategija dok pušači nastavljaju da puše".

"Zar ne bi bilo bolje da dozvolimo da se ti bolji proizvodi nađu na tržištu i informišemo pušače o manjem riziku u odnosu na cigarete kako bi se okrenuli tim novim proizvodima, dok mi konstantno radimo na njihovom poboljšanju. I naravno, nastavljamo da informišemo pušače da je najbolje rešenje da potpuno prestanu sa korišćenjem svih nikotinskih proizvoda".

Govoreći o tome gde će kompanija biti za 30 godina, Olčak veruje da će Philip Morris International imati samo proizvode bez duvanskog dima, kao i da će biti značajan igrač u proizvodnji drugih proizvoda van duvanske industrije ili pored duvanske industrije i nikotina.

"Mi smo postigli mnogo, proveo sam 30 godina u Filip Morisu, a poslednjih više od deset protekli su u pripremi i transformaciji razvoja ovih proizvoda, njihovoj održivosti i komercijalizaciji. Mi skoro deset godina nudimo ove proizvode pušačima na mnogom tržištima. Trideset godina je dug period, ali mislim da problem pušenja može da se reši na mnogim tržištima u narednih 10 godina", kaže on.

Međutim, ističe da tako nešto zahteva angažovanje čitave industrije, ali i regulatornih tela i zdravstvenih institucija.

"Ali, oni na ovo treba da gledaju više sa pozitivne strane, kao na mogućnost, a ne isključivo sa negativne strane i isticati samo da ovi proizvodi nisu bez rizika. Dok čekamo proizvod bez ikakvog rizika, zar treba da imamo na tržištu samo one proizvode koji su najrizičniji? Mi mislimo da je to pogrešan izbor", zaključuje Jacek Olčak, predsednik kompanije Philip Morris International u razgovoru za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Biznis