Nekretnine

Uzlazni trend tražnje svih vrsta komercijalnih i stambenih nekretnina

Komentari

Autor: Promo

02/03/2023

-

16:39

Uzlazni trend tražnje svih vrsta komercijalnih i stambenih nekretnina
Bojan Jevtić - Copyright Bojan Jevtić

veličina teksta

Aa Aa

Analize tržišnih pokazatelja tokom 2022. godine ukazuju na nedvosmislen porast aktivnosti u svim segmentima industrije nekretnina. Šta je u protekloj godini uzorkovalo dinamičnost na tržištu i kakve su projekcije za godinu pred nama, pitali smo Bojana Jevtića, country menadžera konsultantske kompanije Coreside Savills.

Kako su geopolitička situacija i globalne turbulencije uzrokovane ratom u Ukrajini uticale na industriju nekretnina u Srbiji?

Najočigledniji, doduše ne neophodno i dugoročno održiv efekat ogleda se u porastu tražnje u određenim segmentima tržišta nekretnina. Stambeni deo je zabeležio najveći porast cena ne toliko u smislu kupoprodaje koliko u pogledu izdavanja stambenog prostora, što je direktan efekat velikog priliva rezidenata iz Ruske Federacije. U nešto manjoj, ali ne i zanemarljivoj meri, dolazak velikog broja ruskih državljana uticao je i na porast tražnje kancelarijskog prostora, i povratak stope dostupnog prostora na rekordno nizak nivo iz perioda pre krize izazvane kovidom. Prema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji je u 2022. godini osnovano 1.020 privrednih društava u ruskom vlasništvu. To je desetostruko više u odnosu na prethodnu godinu, kada su bila osnovana 82 privredna društva. Osnovna delatnost većine firmi je usko vezana za informacione tehnologije.

Statistika i analize pokazuju da je Srbija poslednjih godina jedna od privlačnijih investicionih destinacija u Evropi, sa rekordnim nivoom stranih direktnih investicija iz godine u godinu. Koliko ovo ima uticaja na građevinsku aktivnost pre svega kada su komercijalne nekretnine u pitanju?

Agencija za rejting Standard & Poor’s zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, na korak do investicionog, uprkos izraženim neizvesnostima iz međunarodnog okruženja i višedimenzionalnoj krizi koja traje tri pune godine. Pored dobrog kreditnog rejtinga, priliv stranih investicija je u 2022. godini iznosio rekordnih 4.4 milijarde evra na šta je uticala povoljna poslovna klima i sporazumi Srbije o slobodnoj trgovini sa drugim zemljama.

Uprkos rastu inflacije i cena energenata, poremećaja u lancima snabdevanja, rastu cene novca usled promene monetarne politike centralnih banaka, obim građevinske aktivnosti je na više nego zadovoljavajućem nivou. U prilog tome da postoji uzlazni trend tražnje za svim vrstama komercijalnih nepokretnosti govori činjenica da je tokom prethodne godine započet veliki broj projekata izgradnje, rekonstrukcije i adaptacije. Projekti sa očekivanim završetkom tokom 2023. godine uvećaće tržište kancelarijskog prostora za više od 200.000 m², tržište logističkih nepokretnosti za više od 400.000 m², a tržište maloprodajnog prostora za više od 50.000 m².

U svetu je izuzetno aktuelno pitanje primene ekoloških, društvenih i upravljačkih (ESG) standarda, u svim industrijama, da li je taj trend aktuelan i kod nas?

Zakupci sve češće traže da stacioniraju svoje poslovno sedište u zgradama koje prate neophodne standarde i sertifikovane su nekim od dva najpriznatija svetska sertifikata LEED ili BREEAM, što posledično dovodi do toga da investitori razmatraju primenu ovih standarda u svakoj fazi - od due diligence-a, preko procesa izgradnje objekta, te njegovog daljeg izdavanja i upravljanja. Dok energetska efikasnost i ugljenična neutralnost polako postaju standard za nove zgrade, biće zanimljivo videti kako će se dalje rešavati pitanje energetske efikasnosti u starijim zgradama.

Pomenuli ste sve veću tražnju kancelarijskih prostora, da li je primetan isti trend i u industrijskom i maloprodajnom segmentu?

Industrijski segment takođe karakteriše velika potražnja, kao i nedovoljna dostupnost modernih logističkih prostora i adekvatnih placeva, pogotovo van Beograda. Kada uzmemo sve ovo u obzir, zajedno sa ekonomskim faktorima koje smo već pominjali, rast cena je neminovan.

Ono što bi trebalo istaći je da industrijski segment i dalje ostaje najrezistentinji i najperspektivniji deo tržišta, čemu svedoči i ulazak međunarodnih kompanija na tržiste poput Besica, VG parks, uz konstantnu ekspanziju CTP-a.

Kada je u pitanju maloprodajni segment tržista, ono što je primetno je da su investicije u tržne centre usporile, pre svega jer je ponuda je zadovoljavajuća. Postoji veliko interesovanje za razvoj retail parkova po manjim gradovima poput Kikinde, Novog Pazara i Loznice, kao i u manjim mestima kao što su Ub, Vrbas i Aranđelovac.

S obzirom da je u 2022. godini bila primetna visoka tržišna aktivnost, da li se to reflektovalo na rezultate koje je vaša kompanija ostvarila tokom prošle godine?

Coreside Savills u 2022. godini beleži i skoro tri puta veći rast prihoda u odnosu na 2021. godinu, uz šest puta veću profitabilnost, zahvaljujući posvećenosti i timskom radu naših zaposlenih. Ovim rezultatima doprineli su veliki napori, koji su Coreside Savills svrstali u sam vrh tržišta u pogledu posredovanja u izdavanju prostora u kancelarijskom segmentu.

Koje su to najznačajnije transakcije koje su obeležile 2022. godinu za Coreside Savills?

Najveća pojedinačna transakcija prošle godine bila je izdavanje 9.000 kvadratnih metara u Airport City-ju gde je svoje poslovanje pozicionirala Kuehne+Nagel Global Services, jedna od vodećih svetskih logističkih kompanija. Kako je Coreside Savills opravdao sva očekivanja zakupca u vidu vrhunske usluge, brzine i ekspertize, saradnju smo nastavili i na polju upravljanja projektom opremanja poslovnog prostora. Izdvojio bih i britansku IT kompanija Hyperoptic, koja je zakupila 5.000 kvadratnih metara u poslovnoj zgradi BIGZ koja je u završnoj fazi renoviranja i koja je će biti spremna za nove zakupce na više od 40,000 m2.

Prošle godine proslavili ste 10 godina poslovanja, kakvi su Vaši planovi za predstojeći period?

Pored gorepomenutih ostvarenih finansijkih pokazatelja, veoma smo ponosni na činjenicu da smo tokom prethodne godine značajno uvećali broj zaposlenih kao i da smo upotpunili odnosno zaokružili portfolio usluga u okviru naše konsultantske kompanije. Naš portfolio usluga stoga sada obuhvata izdavanje i prodaju stambenih, poslovnih, maloprodajnih i industrijskih nekretnina, kao i istraživanja tržišta, procene vrednosti, razvojni konsalting i investiciono savetovanje. Aktivno radimo na razvoju segmenta kapitalnih investicija, koji je u Srbiji još uvek u povoju, uporedo sa svim drugim pomenutim segmentima koji su na našem tržištu daleko razvijeniji. Akcenat uvek stavljamo na tim, jer je tim stub svakog poslovanja, a u našem poslu su ljudi zaista srce i motor kompanije. U godini koja je pred nama, nastojaćemo da rastemo i da se razvijamo a, uveren sam, da ni poslovni rezultati neće izostati.

Komentari (0)

Biznis