Nekretnine

Vilu na Mikonosu kupio za 5,5 miliona evra, a sada je prodaje po deset puta većoj ceni

Komentari

Autor: Bloomberg

17/06/2023

-

13:29

Vilu na Mikonosu kupio za 5,5 miliona evra, a sada je prodaje po deset puta većoj ceni
Vilu na Mikonosu kupio za 5,5 miliona evra, a sada je prodaje po deset puta većoj ceni - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Svoju vilu na Mikonosu kupio je 2013. godine za 5,5 miliona evra, a sada želi da je proda za čak 50 miliona evra. Ako uspe u toj nameri, to će biti najveći kupoprodajni ugovor ikada sklopljen na Ostrvu vetrova.

Naime, vlasnik vile je Čarls Vortington, a kako piše Bloomberg, reč je o jednom od najpoznatijih frizera na svetu koji je osnovao istoimeni lanac frizerskih salona i kozmetike. Vila u Hulakiji prešla je na njegovo ime nakon prodaje za 5,5 miliona evra koju je sprovela Eurobanka 2013. godine. Do tada je bila u vlasništvu Petrosa Kostopulosa.

"Još uvek čekam da je prodam stranom kupcu jer ostrvo privlači ogromnu pažnju bogatih fašionista širom sveta", rekao je Vortington.

Prema Bloombergu, vila se prostire na 1,6 hektara i biće na prodaju sledeće nedelje preko Beauchamp Estates. Čarls je u međuvremenu prodao kozmetičku kompaniju PZ Cussons Plc, čiji je osnivač za oko 37 miliona funti 2004. godine.

"Mikonos ima drugačije tržište nekretnina od kopnene Grčke, privlači veoma bogate kupce, a ova vila ima nešto jedinstveno što ne možete naći nigde drugde na ostrvu", rekao je za Bloomberg Roj Deldimu, agent za nekretnine iz agencije Beauchamp Estates.

"Imate pogled, ali niko vas ne može da vidi", dodao je on.

Cena za koju vila bude prodata pružiće uvid u snagu evropskog tržišta prvoklasnih stanova, koje se trenutno prilagođava višim kamatnim stopama i smanjenju programa zlatnih viza.

Evropska tržišta nekretnina su u previranju od kraja ere "jeftinog novca". Povećanje kamatnih stopa od strane centralnih banaka povećalo je cene hipoteka baš u trenutku kada je skočila i cena potrošačke korpe. Ali, u Grčkoj, povećano interesovanje stranih kupaca koji koriste program "zlatne vize", koja nudi boravak u zamenu za strane investicije, dolio je dodatno gorivo grčkom tržištu nekretnina, koje takođe ima koristi od jake domaće tražnje.

EU je, međutim, dugo vršila pritisak na vlade da okončaju svoje programe zlatnih viza, tvrdeći da su nedemokratski i da mogu poslužiti kao sredstvo za pranje novca u regionu, što je podstaklo zemlje poput Irske i Portugala da ih okončaju.

Međutim, u Grčkoj je u prva dva meseca 2023. bilo 1.262 podnosilaca zahteva za program zlatnih viza, što je povećanje od skoro 300 odsto u poređenju sa 316 zahteva zabeleženih u istom periodu prošle godine, podaci su kompanije Recognize. Skoro dve trećine prijava stiglo je iz Kine, zemlje sa reputacijom po ulaganju u evropske nekretnine.

Komentari (0)

Biznis