Novac

Evropska komisija odobrila 900 miliona evra za Mađarsku

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2023

-

15:31

Evropska komisija odobrila 900 miliona evra za Mađarsku
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Izvršna vlast Evropske unije odobrila je danas 900 miliona evra Mađarskoj u okviru svojih, do sada zamrznutih sredstava za oporavak, u cilju prevazilaženja veta Budimpešte za pomoć Ukrajini.

Današnju odluku Evropske komisije (EK) da odobri izmenjeni plan oporavka Mađarske sada moraju da odobre druge zemlje EU, verovatno tokom razgovora između ministara finansija 27 država članica 8. decembra.

Zvaničnici EU rekli su da je izmenjeni plan oporavka Mađarske vredan ukupno 10,4 milijardi evra tokom nekoliko godina.

Kako se navodi u izveštaju Komisije, EK je zamrznula ekonomska sredstva za oporavak od panedmije COVID-a namenjena Mađarskoj, zbog korupcije i nazadovanja demokratskih principa pod premijerom Viktorom Orbanom.

Zauzvrat, Mađarska je blokirala odluke EU da se Ukrajini dodeli 50 milijardi evra ekonomske pomoći do 2027. godine i da započne pregovore o pridruživanju sa Кijevom.

Budimpešta je takođe obustavila plan vojne pomoći od 20 milijardi evra Кijevu i protivi se sankcijama Rusiji.

Zvaničnici EU su dodali da će Mađarska koristiti novac RePoverEU za modernizaciju svog sektora električne energije putem pametnih brojila i digitalizacija energetskih kompanija.

Zvaničnici su insistirali da Mađarska mora da ispuni uslove EU o borbi protiv korupcije i obezbeđivanju nezavisnosti pravosuđa, između ostalog, da bi pristupila još jednom od fondova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis