Novac

NBS: Banke pooštrile uslove za kredite privredi u poslednjem kvartalu prošle godine

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2024

-

19:40

NBS: Banke pooštrile uslove za kredite privredi u poslednjem kvartalu prošle godine
NBS - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Banke u Srbiji su i u četvrtom kvartalu prošle godine nastavile sa pooštravanjem standarda po kojima su odobravale kredite privredi, dok su kada je reč o kreditima stanovništvu zadržale gotovo nepromenjene kreditne uslove, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije (NBS) o kreditnoj aktivnosti banaka u poslednjem lanjskom kvartalu.

Pooštravanje uslova za kredite privredi se prema ovom izveštaju više odnosilo na devizne i devizno indeksirane kredite, a bilo je zastupljeno kod velikih preduzeća.

Što se očekivanja tiče, banke očekuju blago zaoštravanje kreditnih standarda privredi i tokom prvog ovogodišnjeg kvartala.

Istovremeno, banke su u četvrtom kvartalu prošle godine zadržale gotovo nepromenjene kreditne standarde stanovništvu, a u prvom kvartalu 2024. očekuju ublažavanje uslova po kojima će građanima odobravati zajmove.

Privreda je, navode iz NBS, smanjila tražnju za kreditima tokom četvrtog kvartala 2023. prvenstveno zbog pada tražnje za deviznim i devizno indeksiranim kreditima a sa druge strane, povećana je tražnja za dinarskim kreditima.

Iza ovog povećanja stoji potreba za finansiranjem obrtnih sredstava i restrukturiranjem postojećih obaveza.

Kada je o stanovništvu reč, ocena je banaka da su građani povećali tražnju za kreditima u četvrtom kvartalu prošle godine, pre svega zbog rasta tražnje za dinarskim kreditima, a nastavak sličnih tendencija očekuje se i u prvom kvartalu ove godine.

U izveštaju centralne banke sumirani su rezultati ankete sprovedene od 2. do 18. januara ove godine a u njoj su učestvovali predstavnici 18 banaka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis