Novac

Istraživanje: Žene u Srbiji na poslovima koji nisu plaćeni rade dvostruko više od muškaraca

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2023

-

15:02

Istraživanje: Žene u Srbiji na poslovima koji nisu plaćeni rade dvostruko više od muškaraca
Istraživanje: Žene u Srbiji na poslovima koji nisu plaćeni rade dvostruko više od muškaraca - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Žene u Srbiji, u proseku svakodnevno u neplaćenim poslovima provedu dvostruko više vremena nego muškarci, dok na plaćenim poslovima rade sat i po manje od muškaraca, pokazalo je najnovije Istraživanja o korišćenju vremena (IKV). Glavni cilj IKV, koje je sprovedeno u periodu od 5. aprila 2021. godine do 4. aprila 2022. godine, bio je da se dobiju informacije o tome kako građani Srbije provode vreme tokom 24 časa, objavljeno je na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.

Istraživanje je pokazalo da stanovnik Srbije u proseku provede tri sata u plaćenim poslovima, da u proseku, u plaćenim poslovima žene provode malo manje od dva i po sata, a muškarci sat i po duže od njih, odnosno skoro četiri sata. 

Kada su u pitanju plaćeni i neplaćeni poslovi, stanovništvo provodi isto vreme i u plaćenim, i u neplaćenim poslovima, u proseku tri sata i osam minuta, ali da su prisutne i veće rodne razlike, pa tako žene u neplaćenim aktivnostima u proseku provedu malo više od četiri sata, dok se muškarci neplaćenim poslovima bave dva sata, odnosno duplo manje od žena.

profimedia

 

Kako se navodi, plaćeni posao podrazumeva vreme provedeno na glavnom i drugom/dodatnom poslu, pauzu za ručak i putovanje na posao i sa posla, kao i druge aktivnosti koje se odnose na posao, dok neplaćeni posao podrazumeva kuvanje, čišćenje i spremanje kuće, pranje i peglanje veša, popravke u domaćinstvu, kupovinu, brigu o deci i odraslima, putovanje u vezi sa neplaćenim aktivnostima.

Istraživanje je sprovedeno tako što su članovi domaćinstva starosti 15 i više godina u dnevnik unosili aktivnosti koje su obavljali, kao i vreme koliko i kada su proveli u navedenim aktivnostima.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis