Novac

Bloomberg Adria: Kako je srpski preduzetnik iz SAD uspeo da izvuče kapital iz propale SVB banke

Komentari

Autor: Bloomberg Adria

15/03/2023

-

14:28

Bloomberg Adria: Kako je srpski preduzetnik iz SAD uspeo da izvuče kapital iz propale SVB banke
Bloomberg Adria: Kako je srpski preduzetnik iz SAD uspeo da izvuče kapital iz propale SVB banke - Copyright rs.bloombergadria.com/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Kolaps Silicon Valley Bank (SVB) pogodio je svetsku ekonomsku scenu, ali kako je to izgledalo iz prve ruke onih koji su svoj novac imali u toj banci? O tome je za Bloomberg Adria TV govorio Darko Mandić, generalni direktor i osnivač startapa MeliBio, koji je 90 odsto kapitala držao na računu te banke.

"Niko nije očekivao da banka koja je stara preko 40 godina nestane u roku od 48 sati u jednoj krizi koja je imala spiralni efekat na ekosistem u San Francisku", kaže Mandić, koji živi i radi u tom američkom gradu.        

"Mi smo u četvrtak bili na najvećem sajmu hrane u SAD. Na dan kada smo lansirali novi brend, počeo sam da dobijam poruke. Video sam da su me moja tri vodeća investitora urgentno kontaktirala da me pitaju koja je naša izloženost prema SVB", opisuje Mandić kako je izgledao dan pre bankrota SVB.

"Mi smo hteli užurbano da prebacimo sredstva i oko 18.00 sati po lokalnom vremenu smo uspeli da podnesemo banci 'wire transfer', da sredstva prebacimo u druge dve banke gde imamo 10 odsto kapitala", dodaje on.

Međutim, u petak je tek nastao pravi haos. "Tada su krenula tri najduža dana u mojoj karijeri", opisuje Mandić. 

On naglašava da u SAD osigurani iznos depozita privatnih i poslovnih lica po računu iznosi 250.000 dolara, a njihov startap je imao višemilionsku poziciju pod sredstvima koja su im bila neophodna da plaćaju zaposlene.

Kako su konačno došli u posed svog novca? Detaljnije pročitajte na sajtu Bloomberg Adria

Komentari (0)

Biznis