Novac

Integraciona godina NLB Komercijalne banke: Istorijski rezultati iznad svih planova i predviđanja obeležili 2022.

Komentari

Autor: Promo

26/05/2023

-

09:50

Integraciona godina NLB Komercijalne banke: Istorijski rezultati iznad svih planova i predviđanja obeležili 2022.
NLB Komercijalna banka - Copyright NLB Komercijalna banka

veličina teksta

Aa Aa

Istorijski najbolji poslovni rezultat koji je NLB Grupa ostvarila u Srbiji, ali i Komercijalna banka tokom više od 50 godina postojanja - povećanje tržišnog učešća, plasman oko 1,6 milijardi evra kredita privredi i stanovništvu, rast od 300 miliona u kreditnom portofliju i 73,4 miliona evra profita – obeležili su 2022, prvu godinu postojanja NLB Komercijalne banke.

Ova nova članica NLB Grupe i sistemska banka na tržištu Srbije nastala je spajanjem NLB i Komercijalne banke, odnosno okončanjem jedne od najsloženijih, ali i najuspešnijih finansijskih integracija u regionu u maju prošle godine. Uprkos izazovnom tranzicionom periodu uspela je da ostvari snažan napredak u svim ključnim segmentima poslovanja i zabeleži duplo bolji poslovni rezultat u odnosu na prethodnu 2021. godinu.

"Za kratak vremenski period, nadmašili smo zavidan uspeh integracije i prvo poglavlje u istoriji nove banke, ispisali rezultatima iznad svih planova i predviđanja. Ostali smo pouzdan oslonac građanima u rešavanju važnih životnih pitanja, odbranili poziciju apsolutnog tržišnog lidera u agro kreditima i bezuslovnoj podršci poljoprivrednicima, i potvrdili da nas privreda prepoznaje kao strateški važnog partnera. Najvažnije, dubokim poznavanjem industrije i održivim poslovanjem, uspeli smo da opravdamo poverenje više od milion aktivnih klijenata, koji su sada deo naše NLB porodice", istakao je Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke.

NLB Komercijalna banka

 

Spajanje NLB i Komercijalne banke trajalo je ukupno 430 dana, tokom kojih je više od 500 zaposlenih i eksternih partnera uspešno mapiralo i integrisalo sve procese i organizacione delove. Formirana je jedna od najvećih prodajnih mreža u Srbiji, a rebrendirano je gotovo 186 ekspozitura, 250 bankomata i 200 aplikacija. Zajednički portfolio proizvoda i usluga je značajno proširen, a o svakom ključnom koraku ovog složenog procesa redovno je informisano milion klijenata obe banke, zbog čega je u stručnim krugovima okarakterisan kao "primer uspešnog bankarskog spajanja".

"Svesni da se naše poslovno okruženje svakodnevno i neumitno menja, po okončanju integracije otpočeli smo sveobuhvatnu transformaciju poslovnog modela, ali i razmišljanja i načina rada. Pred nama su 24 različita projekta i više od 2.500 aktivnosti, kroz koje će gotovo 400 zaposlenih iz 29 različitih organizacionih jedinica optimizovati i osavremeniti procedure, i digitalizovati većinu proizvoda i usluga. Rezultat će biti nov i agilan model rada, zbog kog ćemo biti još brži, jednostavniji i bliži svojim klijentima. Već sada smo investirali više od šest miliona evra za nabavku 250 najsavremenijih bankomata sa svim postojećim funkcijama – od isplate i uplate dinara i stranih valuta, pa sve do QR čitača i uplate pazara za pravna lica. Na taj način, postali smo prva i jedina banka u Srbiji, koja je kompletnu postojeću mrežu zamenila uređajima poslednje generacije, i uz to klijentima omogućila da bez naknade podižu gotovinu sa 1.400 bankomata NLB Grupe širom regiona. Nastavićemo da ulažemo u tržište na kom poslujemo, a kao sistemska i univerzalna banka, ostaćemo jedna od poluga finansijske stabilnosti države, kao i pouzdan oslonac građanima i privredi", naveo je Vlastimir Vuković.

On je dodao i da održivost ostaje u centru svake poslovne odluke, zbog čega ove godine NLB Komercijalna banka poslovanje nastavlja iz nove centralne i potpuno zelene zgrade. Nakon što je obezbedila snabdevanje električnom energijom iz potpuno obnovljivih izvora i prešla na bespapirni proces nabavke, Banku očekuje instalacija solarnih panela, kao i zamena celokupnog voznog parka električnim i hibridnim automobilima.

"Uporedo sa internim aktivnostima, razvoj zelene agende ćemo podržati kroz plasman održivih proizvoda, ali i društveno odgovorne i već prepoznatljive projekte, poput Organika, Okvira podrške i Stambenih kredita za mlade", zaključio je on.

NLB Komercijalna banka

 

Podsetimo, zahvaljujući uspešnom spajanju sistema, poslovnih kultura i vrednosti Komercijalne i NLB Banke, ali i najboljih poslovnih praksi i rešenja za sve klijente, nova NLB Komercijalna banka objedinila je 4,7 milijardi evra vrednu zajedničku aktivu, oko milion aktivnih klijenata, preko 25 procenata veći kreditni portfolio, kao i značajno više proizvoda i usluga. Kao članica najveće regionalne finansijske grupacije NLB Grupe, u narednom periodu nastaviće da radi na unapređenju proizvoda, usluga i procesa, kako bi ostala prvi izbor svojih zaposlenih i klijenata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis