Novac

Plaćanja na rate DinaCard karticama nastavljaju rast

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/08/2023

-

10:51

Plaćanja na rate DinaCard karticama nastavljaju rast
Plaćanja na rate DinaCard karticama nastavljaju rast - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U drugom kvartalu 2023. godine ostvaren je promet na osnovu korišćenja usluge plaćanja na rate DinaCard karticama u ukupnom iznosu od 2,4 milijarde dinara, što je povećanje za 38 odsto u odnosu na drugi kvartal 2022. godine, kada je promet bio oko 1,7 milijardi dinara, saopštila je Narodna banka Srbije.

Broj transakcija u drugom kvartalu 2023. godine iznosio je 301.561, dok je u istom kvartalu 2022. godine bilo 226.148 transakcija, što je povećanje za 33 odsto.

Takođe, u drugom kvartalu tekuće godine, ukupan broj rata je oko 1,4 miliona, dok je u prethodnoj godini bilo oko milion rata, što pokazuje da je u tom kvartalu 2023. bilo za 33 odsto više rata nego u istom periodu prethodne godine.

Narodna banka Srbije podseća da su Banka Poštanska štedionica, Banca Intesa i NLB Komercijalna banka omogućile svojim korisnicima DinaCard kartica plaćanje na rate, a u okviru svojih raspoloživih sredstava i bez potrebe da se dodatno zadužuju u banci korišćenjem kredita.

"Napominjemo da plaćanje na rate ovom karticom ima sve prednosti plaćanja čekovima, ali je znatno brže i jednostavnije – nema čekanja na kasi i vremenski zahtevnog ispisivanja čekova, kao ni ograničenja potrošnje po čeku, a broj rata korisnik određuje sam pri kupovini", kažu u NBS.

Korisnici DinaCard kartica navedenih banaka mogu plaćati na rate na više od 14.000 prodajnih mesta u Srbiji, a spisak trgovaca koji pružaju ovu mogućnost svojim kupcima nalazi se na internet stranicama tih banaka.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis