Privreda

Potpisan ugovor - osim iz Mađarske, gas će stizati još jednom rutom

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2021

-

12:08

Potpisan ugovor - osim iz Mađarske, gas će stizati još jednom rutom
Potpisan ugovor - osim iz Mađarske, gas će stizati još jednom rutom - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Vlada Srbije danas potpisala važan finansijski ugovor sa Evropskom investicionom bankom (EIB) za izgradnju gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, a reč je o kreditnoj liniji od 25 miliona evra. Na konferenciji za medije, Mali je istakao da je taj projekat izuzetno važan za građane Srbije, kao i da je jedan od šest prioritetnih projekata koje je EU definisala kada je reč o energetskoj povezanosti Centralne i Istočne Evrope.

Gas će poteći 2023.

“Ovaj gasni interkonektor će nam obezbediti ne samo sigurno snabdevanje gasom, već i dovoljne količine gasa za privredu i domaćinstava, a svesni smo da se naša privreda ubrzano razvija i da joj je neophodno sve više gasa. Ukupna vrednost projekta je 85,5 miliona evra, a od toga je 25 miliona evra kreditna linija EIB-a, 49,5 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA projekta, dok će ostatak obezbediti Srbija iz budžeta", naveo je ministar.

Dužina cevi na teritoriji Srbije će biti 109 kilometara, a ukupni kapacitet gasovoda će biti 1,8 milijardi kubnih metara gasa. Početak izgradnje se očekuje krajem ove godine, dok je u planu da postane operativan do 2023.


Ministar je kazao da je drugi razlog zbog kojeg je značajan taj projekat - diverzifikacija rute od kojih Srbija dobija gas, odnosno da osim dobijanja gasa preko Mađarske, završetkom tog projekta imaće i drugu rutu. Podsetio je da je taj projekat i deo investicionog plana “Srbija2025”, da je, između ostalog, važan u borbi za čistiju životnu sredinu, ali i da će doprineti rastu ekonomije i BDP-a.

Tanjug/Rade Prelić

 

Javni poziv za izbor nadzora na projektu gasne interkonekcije Srbija - Bugarska raspisan je 11. januara, što je bio prvi korak u pripremi za početak izgradnje novog gasovoda. Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, raspisao je u martu tender za radove na izgradnji tog gasnog interkonektora. 

Kako je navedeno u tenderu, radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš - Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata. Cev za gas biće dugačka oko 109 kilometara, veličine je DN700 i imaće radni pritisak od 55 bara.

Realizacijom projekta obezbeđuje se diverzifikacija pravaca i izvora snabdevanja gasom, što će značiti veću sigurnost snabdevanja Srbije i regiona i omogućiti dalji razvoj distributivne gasne mreže u centralnoj, istočnoj i južnoj Srbiji.


Inače, ideja izgradnje gasne interkonekcije radi diverzifikacije pravaca i snabevača gasom postoji već gotovo tri decenije, a Sporazum o izgradnji gasovoda Niš - Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis