Privreda

Poljoprivrednici traže sastanak sa ministarkom: "Šta će da rade oni koji imaju i kredite?"

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2024

-

12:16

Poljoprivrednici traže sastanak sa ministarkom: "Šta će da rade oni koji imaju i kredite?"
Euronews/Petar Alimpjević - Copyright Euronews/Petar Alimpjević

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici 15 udruženja poljoprivrednika iz Srbije održali su u Subotici sastanak i doneli odluku da nadležnom Ministarstvu upute zahtev za sastanak radi rešavanja problema, posebno ističući problem gazdinstava u pasivnom statusu i 160.000 poljoprivrednika koji imaju nerešene obaveze prema Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Presednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotica Miroslav Matković rekao je za Tanjug da je poljoprivrednicima potreban pravilnik kada je reč o prevođenju gazdinstava u pasivne statuse u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG).

"Tražićemo da nam nadležni iz Ministarstva objasne pod kojim uslovima jedan poljoprivrednik odlazi u pasivan status. Tražićemo da se u slučaju nejasnoća poljoprivredniku, odnosno vlasniku gazdinstva dostavi pismeno upozorenje i rok od 30 dana da ispravi eventualne greške i nejasnoće. Stavljanje poljoprivrednog gazdinstva u pasivni status znači potpuna blokada, ne može da prodaje ništa. Šta će da rade oni koji imaju i kredite?", rekao je Matković.

Naveo je da se drugi problem koji će izneti na sastanku u Ministarstvu tiče 160.000 poljoprivrednika koji imaju nerešene obaveze prema PIO fondu.

"Oko 160.000 paora ima dugovanja prema PIO fondu. Već smo tražili da se pronađe način da se ovaj problem reši. Tih 160.000 ljudi je u problemu koji se samo uvećava", rekao je Matković.

Prema njegovim rečima, još nije uvedena kreditna linija poljoprivrednih kredita sa jedan odsto kamate, što je, kako navodi, dogovoreno na sastanku sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i premijerkom Anom Brnabić, koji je prošle godine održan u Kisaču.

"To je treći zahtev sa kojim ćemo izaći pred Ministarstvo... Pitanje kada će biti ispunjeno to što smo dogovorili u Kisaču. Mnogi poljoprivrednici su korisnici kredita, posebno kada su krizne godine i povoljni krediti sa jedan odsto kamate nisu nikakav hir, već gotovo nužnost", kaže Matković.

Sastanak je održan sinoć, na inicijativu Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotica, a prisustvovali su predstavnici Incijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja "Naše mleko" iz Šapca, Udruženja "Aradac", Udruženja "Brestovački ratari", Udruženja "Stig" iz Požarevca, Udruženja za spas i opstanak stočara Zapadne Srbije.

Prisustvovali su i predstavnici Udruženja "Složni Pidikanci" iz Bavaništa, Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja, Udruženja "Novoseljanski paori", Udruženja "Dolovački paori", Udruženja poljoprivrednika Sente, Udruženja odgajivača goveda rase "limuzin" Srbije i Kluba poljoprivrednih proizvođača iz Malog Iđoša.

Komentari (0)

Biznis