Privreda

Kako do podsticaja od 20.000 do milion evra? EU raspisala novi poziv za poljoprivrednike

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2024

-

14:32

Kako do podsticaja od 20.000 do milion evra? EU raspisala novi poziv za poljoprivrednike
Kako do podsticaja od 20.000 do milion evra? EU raspisala novi poziv za poljoprivrednike - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija raspisala je prvi javni poziv za Meru 1 trećeg ciklusa IPARD programa, koji će biti otvoren do 24. maja ove godine, a zahvaljujući kojem će poljoprivrednici moći da, po jednom zahtevu, ostvare pravo na podsticaj između 20.000 evra i milion evra.

Raspisan konkurs namenjen je poljoprivrednicima, koji planiraju da ulažu u fizičku imovinu, odnosno izgradnju i opremanje objekata na gazdinstvima, kao i onima koji bi podigli novi, višegodišnji zasad voća, ili obnovili postojeći i njime su obuhvaćeni sektori mleka, mesa, voća, povrća, žitarica i industrijskog bilja, grožđa, jaja i ribarstva, navodi se u saopštenju EU info centra.

U pitanju je Prvi javni poziv, što znači da poljoprivrednici, koji se bave ovim ograncima, mogu očekivati još konkursa, a za taj javni poziv namenjeno je ukupno 4,8 milijardi dinara. Visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 75 odsto prihvatljivih troškova investicije, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, ili proizvođač sertifikovanih organskih proizvoda, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području, ili je investicija vezana za upravljanje otpadom i otpadnim vodama, kao i proizvodnju i skladištenje energije iz obnovljivih izvora.

Po jednom zahtevu, bez obzira na ukupnu vrednost predmetne investicije, korisnik može da ostvari pravo na IPARD podsticaje u minimalnom nominalnom iznosu od 20.000 evra i maksimalnom nominalnom iznosu od 1.000.000 evra.

Do sada je iz IPARD programa bespovratna sredstva za unapređenje ruralnog razvoja, a koja opredeljuje Evropska unija, iskoristilo oko 1.300 poljoprivrednika.

Komentari (0)

Biznis