Privreda

Inicijativa "I preduzetnice su mame" : Traže ista prava na trudničkom i porodiljskom kao za zaposlene žene

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/12/2021

-

09:24

Inicijativa "I preduzetnice su mame" : Traže ista prava na trudničkom i porodiljskom kao za zaposlene žene
Trudnica - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje "Mame su zakon" i "Digitalna zajednica" pokrenuli su Inicijativu "I preduzetnice su mame", koja ima za cilj da ukaže na diskriminatoran položaj preduzetnica i izjednači ga sa položajem zaposlenih žena u pogledu prava na trudničko, porodiljsko i odsustvo sa rada zbog nege deteta. Inicijativa se zalaže za to da preduzetnice koje za vreme trudničkog odsustva privremeno ne odjave obavljanje delatnosti treba da imaju pravo na pun iznos naknade zarade.

Preduzetnice treba da, kako se navodi u saopštenju udruženja "Mame su zakon", imaju pravo na pravičan obračun naknade zarade kako bi u toku porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta imale uplaćene doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

Osim toga, u inicijativi se zalažu da preduzetnice treba da imaju pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta u trajanju od dve godine za rođenje trećeg i svakog narednog deteta i da treba da imaju pravo prenosa odsustva sa rada radi nege deteta na partnera. U inicijativi se još traži da preduzetnice treba da imaju pravo na zagarantovanu nadoknadu koja ne može biti manja od minimalne zarade, prva tri meseca po rođenju deteta.

Usvajanje ovih mera bi, kako se navodi u saopštenju, dovelo do izjednačavanja položaja preduzetnica sa zaposlenim ženama. U saopštenju se navodi i da bi njihovo usvajanje ujedno doprinelo i natalitetnoj politici Republike Srbije.

Preporuka za vas

Šta da rade mame koje su primale manje od minimalca na porodiljskom: Ima ih oko 9.000 i sleduje im pravo na naknadu
Mame su zakon: Oko 9.000 porodilja u protekle tri godine primalo manje od minimalca

Komentari (0)

Biznis