Privreda

Blokirana Ibarska magistrala - EPS seli bagere da bi ubrzao početak eksploatacije uglja na novom kopu "Radljevo"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/12/2021

-

14:45

Blokirana Ibarska magistrala - EPS seli bagere da bi ubrzao početak eksploatacije uglja na novom kopu "Radljevo"
Blokirana Ibarska magistrala - EPS seli bagere da bi ubrzao početak eksploatacije uglja na novom kopu "Radljevo" - Copyright Promo/EPS

veličina teksta

Aa Aa

Tri rudarske mašine visoke i do 32 metra i teške do 1.500 tona, započele su prelazak preko Ibarske magistrale, tri pružna prelaza i lokalnog puta na oko 13 kilometara dugoj trasi do kopa Polje G Rudarskog basena "Kolubara", saopštili su iz JP "Elektroprivreda Srbije".

Rotorni bager glodar 4, odlagač 1 i odlagač ArsB 3000x50 krenuli su 21. decembra sa placa na kojem su revitalizovani i pripremljeni za rad na novim pozicijama, a danas će biti okončan njihov prelazak preko transportne infrastrukture.

Bager i dva odlagača prebacuju se na zapadne kopove "Kolubare" da bi se ubrzalo otkopavanja otkrivke na kopovima Polje G i Tamnava - Zapadno polje i da bi se obezbedili uslovi za eksploataciju uglja na novom kopu Radljevo.

"Bager glodar 4 je tokom prethodnih nekoliko meseci kompletno remontovan i očekujemo da će za dva dana biti na transporterima Polja G. Krajnji cilj glodara 4 je kop Tamnava-Zapadno polje, ali će bager narednih meseci raditi na Polju G zbog otvaranja novih količina uglja i stabilnije i sigurnije proizvodnje sa zapadnih kopova. Kada to budu dozvolili vremenski uslovi, u aprilu ili maju, bager će nastaviti ka krajnjem cilju", rekao je Srđan Alimpijević, direktor Površinskih kopova u RB "Kolubara", koji je prisustvovao transportu opreme.

Promo/EPS

 

On je rekao da se iz RB "Kolubara" isporučuju dogovorene količine uglja, bez ikakvih problema i naglasio da je situacija koja je nastala u TENT-u, uspešno prevaziđena, proizvodnja električne energije se odvija nesmetano i dogovorene količine kvalitetnog uglja idu ka termoelektrani bez ikakvih problema. 

"Isporuka će se iz dana u dan povećavati, prema planiranoj proizvodnji. Iako su pojedinci iz Ministarstva rudarstava i energetike izražavali sumnju u naše podatke čak i nezavisni instituti, koje je angažovalo Ministarstvo, potvrdili su tačnost EPS-ovih informacija o količinama otkrivenog uglja. Prema snimcima, "Kolubara" ima 7,1 milion tona otkrivenog uglja", rekao je Alimpijević.

On je istakao da nisu tačne optužbe da je iz "Kolubare" išlo samo blato i napomenuo da "to vređa i same rudare iz "Kolubare", jer se ugalj ne kopa poslednjih pet ili šest godina ili tog vikenda, već se kopa decenijama". 

Promo/EPS

 

Rotorni bager i dva odlagača na putu do odredišta prelaze infrastrukturni koridor od oko 1,5 kilometara, zatim kroz Polje D oko devet kilometara, a od sadašnje do planirane pozicije za glodar 4 na Polju G trasa je oko 2,5 kilometara.

U "Radljevu" rezerve uglja za 50 godina

Novi kolubarski kop "Radljevo", čije otvaranje je najavljeno za 2022. godinu trebalo bi da postigne balans - da nadoknadi količine koje trenutno nedostaju, ali i da popravi prosečan kvalitet uglja. Radnici i bager "glodar" stigli su do prvih količina uglja na novom kopu, ali se još ne zna kada bi tačno mogla početi njegova eksploartacija.

Tehnički direktor kopa "Radljevo" Čedomir Pavlović izjavio je za Euronews Srbija da je to jedna od većih investicija RB "Kolubara" i da je vrednost ovog projekta oko 418 miliona evra, a ima za cilj da obezbedi dodatne količine uglja neophodne za proizvodnju električne energije u TE "Nikola Tesla". On podseća da će u pojedinim delovima "Kolubare" doći do kraja eksploatacije pojedinih ležišta, tako da bi ta količina uglja trebalo da napravi balans koji je neophodan,za proizvodnju struje. 

Euronews

 

Eksploatacione rezerve u ovom ležištu su 395 miliona tona uglja i na još 18 miliona tona bi trebalo da ostane u zapadnom polju "Tamnave" u momentu kad taj kop završi eksploataciju, a to je ukupno  413 miliona eksploatacionih rezervi.

"S obzirom da je glavnim rudarskim projektom predviđeno da na godišnjem nivou kop otkopava sedam miliona tona, eksplotacioni vek površinskog kopa "Radljevo" bi bio 59 godina, ako bi se proizvodnja ostvarivala onako kako je planirano", objašnjava Pavlović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis