Privreda

Vlada danas raspravlja o kupovini 130.000 tona pšenice za robne rezerve

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2022

-

10:25

Vlada danas raspravlja o kupovini 130.000 tona pšenice za robne rezerve
Branislav Nedimović - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će Vlada Srbije danas, za potrebe robnih rezervi, izaći sa zaključkom o kupovini 130.000 tona pšenice po ceni od 40 dinara.

"To je dobra cena i to će danas biti na sednici vlade i danas ćemo još neke dodatne količine ulja pustiti u izvoz, tako da sve funkcioniše", rekao je Nedimović gostujući na TV Pink.

On je rekao da će očekivani prinos pšenice biti oko tri miliona tona i dodao da je žetva već skoro gotova na prostoru Mačve, dok će na prostoru najvećeg dela Vojvodine biti gotova do kraja ove, početkom sledeće nedelje.

Nedimović je istakao da imamo veći rod nego što je petogodišnji prosek, ali manje nego što je bilo prošle godine, koja je, kaže, bila rekordna.

"Imaćemo oko tri miliona tona pšenice, možda ćemo da dođemo do 3,2 miliona tona, a imajući u vidu da je za Srbiju neophodno oko 1,5 miliona tona imaćemo nešto više od dva puta pšenice nego što nam je potrebno, tako da ćemo imati i za naše komšije na Balkanu", poručio je Nedimović.

Govoreći o trenutnim zalihama pšenice, naveo da je pre desetak dana kod svih ovlašćenih otkupljivača i skladištara bilo 332. 000 tona.

Dodao je da je žetva uljane repice u toku i da su uopšte na poljoprivrednim poljima radovi u punom jeku, te da ga raduje što je kajsija ove godine rodila u punom kapacitetu i što su cene dobre, podsećajući da su se proizvođači kajsija "patili oko pet godina zbog ranih mrazova i desetkovanja roda".

"Ono što je najvažnije, osnovnih životnih namirnica ima. Juče smo radili analizu i od 1.132 objekata najvećih trgovačkih lanaca, u 97 odsto objekata juče ujutru je bilo šećera. Uspeli smo da stabilizujemo tržište šećera, mi uopšte nismo imali problem sa šećerom, već sa ogromnom tražnjom", rekao je Nedimović.

Kada je reč o ulju, rekao je da ga ima dovoljno i to, kako kaže, u ozbiljnim količinama.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis