Privreda

Povećanje plata u prodavnicama Zare od 20 odsto snizilo akcije španske firme

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2023

-

19:47

Povećanje plata u prodavnicama Zare od 20 odsto snizilo akcije španske firme
Zara - Copyright AP/Ted Shaffrey

veličina teksta

Aa Aa

Akcije Zare, u vlasništvu španskog tekstilnog giganta Inditeksa, pale su danas za čak 4,7 odsto nakon što je kompanija pristala na povećanje prosečnih plata za radnike u prodavnicama od 20 odsto.

Dva najveća sindikata u Španiji najavila su povećanje plata kasno u četvrtak, a jedan od njih istakao je da će primanja porasti i do 40 odsto u nekim delovima zemlje, preneo je Rojters.

Inditeks zapošljava oko 165.000 ljudi u 177 zemalja, a trećina je u Španiji, u kojoj oko 86 odsto osoblja radi u 6.477 prodavnica i većina su žene.

Povećanje plata deo je procesa homogenizacije radnih uslova za osoblje u različitim brendovima Inditeksa, prema dokumentu o sporazumu koji su potpisali ta kompanija i sindikati.

Pored Zare, Inditeks poseduje još osam brendova u Španiji.

Sindikati su naveli da ovaj potez postavlja izazov za rivalske kompanije u Španiji koje još pregovaraju o povećanju plata, a to može predstavljati problem i za kreatore politike u pokušaju da obuzdaju inflaciju.

"Plate za radnike prodavnica Inditeksa u nekim mestima u Španiji bile se veoma niske i nadamo se da će to uvideti i drugi maloprodajni lanci", naveli su sindikalni predstavnici.

Potrošačke cene su u decembru porasle 5,8 odsto na godišnjem nivou, a prosečna godišnja inflacija bila je 8,4 odsto i najviša je od 1986. godine, pokazali su podaci Nacionalnog zavoda za statistiku.

Komentari (0)

Biznis