Privreda

Predstavljanje Sive knjige Naleda: Prioritet uklanjanje 15 prepreka u poslovanju, Brnabić: Predstoje nam važne reforme

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2023

-

14:04

Predstavljanje Sive knjige Naleda: Prioritet uklanjanje 15 prepreka u poslovanju, Brnabić: Predstoje nam važne reforme
Predstavljanje Sive knjige Naleda: Prioritet uklanjanje 15 prepreka u poslovanju, Brnabić: Predstoje nam važne reforme - Copyright Marina Jančević

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će ove godine biti sprovedena veoma velika i važna reforma za Srbiju i njene građane, a to je digitalizacija zdravstva i uvođenje eKartona, koji će povezati državno i privatno zdravstvo i omogućiti da u zdravstvu sve bude na jednom mestu. Na godišnjoj  konferencija o ekonomskim reformama i obeležavanju 15. godišnjice izdavanja NALED-ove publikacije Siva knjiga, sa 100 preporuka za vladu, Brnabićeva je rekla da je već pri kraju uvođenje eAgrara.

Takođe, jedna od važnih reformi ove godine će biti, istakla je premijerka, izmena Zakona o planiranju i izgradnji, kojim će biti rešen problem konverzije uz naknadu prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem.

"A nakon  toga i rešavanje legalizacije objekata. I od 2024. verujem da ćemo biti dosta uspešniji nego ove godine", naglasila je Brnabićeva.

Dodala je da je prošle godine startovao i sistem Socijalnih karata, koji je bio do sada najkompleksniji poduhvat. Čestitala je NALED-u veliki jubilej i dodala da je NALED omogućio svim vladama u prethodnih 15 godina da menjaju Srbiju na bolje i da se poboljša privredni ambijent.

Jug Srbije ušao u finale za važnu investiciju

Brnabić je izjavila da je jug Srbije ušao u finale za još jednu važnu i veliku investiciju u našoj zemlji, novi RND centar za istraživanja i razvoj. Premijerka je rekla da je ulazak juga Srbije u finale za novu investiciju lepa vest koju je dobila pre dolaska na konferenciju NALED-a.

"Ušli smo u finale u borbi za jednu važnu i veliku investiciju u domenu istraživanja i razvoja, za još jedan RND centar u Srbiji, na jugu centralne Srbije", navela je Brnabićeva.

Tanjug/Rade Prelić

 

Istakla je da se borba za tu investiciju nastavlja već sledeće nedelje, kada će imati sastanke o tome.

"Kako bismo pokušali da pobedimo u finalu i da uskoro  obeležimo još jednu značajnu investiciju u ekonomiji zasnovanoj na znanju i inivacijama koja gura Srbiju još brže nego što smo išli do sada napred", rekla je premijerka.

Mali: Plaćaćemo poreze preko mobilne aplikacije

Ministar finansija Siniša Mali je istakao da je Ministarstvo koje vodi u 2022. godini uradilo najviše, četiri preporuke u potpunosti, tri delimično i naglasio uspeh efiskalizacije i e-faktura. 

"Preko Sive knjige komuniciramo sa privredom, ako ne slušamo njih naša rešenja neće biti prava. Drago mi je da sa privrednom građanima i Naledom idemo korak napred", rekao je ministar. 

Istakao je značaj e-faktura sa efektom ubrzanja vraćanja PDV-a što će Ministarstvo sprovesti na najbolji mogući način. Rekao je da je tokom februara 9 miliona faktura prošlo kroz sistem bez problema. Mali je naveo niz urađenih reformi do sada koje su dale velike rezultate, ali je naglasio da stajanja nema.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Ne smemo da stanemo, moramo da nastavimo sa reformama", rekao je on i najavio uvođenje sistema e-akciza i e-otpremnica. 

Dodao je da će za najduže dve godine porezi moći da se plaćaju preko mobilne aplikacije. Naglasio je značaj juče usvojenog novog plana za suzbijanje sive ekonomije do 2025. Godine. 

"Sve ovo čime se bavimo i radimo govori da nije slučajno što je Srbija počela da pobeđuje u ekonomiji i to u doba najveće ekonomske krize ikada", rekao je Mali.

On je najavio nastavak infrastrukturnih ulaganja, povećanja plata i penzija, kao i reformi koji dižu konkurentnost i atraktivnost privrede.  Istakao je da strane direktne investicije rastu iz godine u godinu. 

Koje su preporuke iz Sive knjige?

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) objavila je danas jubilarno 15. izdanje Sive knjige sa 100 preporuka  za uklanjanje administrativnih prepreka poslovanju u Srbiji 2023, od čega je 15 simoblično označeno kao priritetno, među kojima su smanjivanje fiskalnog opterećenja najnižih zarada, uvođenje zelenih nabavki i centralne evidencije materijalnih resursa. Od 100 predloženih preporuka, 22 su sa EU bedžom, jer njihovo rešavanje doprinosi bržem putu Srbije ka EU.

U 15. jubilarnom izdanju Sive knjige je 18 novih preporuka, dok su 82 ažurirane i unapređene postojeće preporuke. Trećina od 15 prioritetnih preporuka je za Ministarstvo finansija, a tiču se od smanjivanja fiskalnog opterećenja najnižih zarada, objedinjene naplate poreza i doprinosa za preduzetnike, uvođenja zelenih javnih nabavki i javnog elektronskog registra neporeskih dažbina, te bezgotovinskog plaćanja taksi i naknada bez dokazivanja uplate. 

Tanjug/Rade Prelić

 

NALED za 2023. vodinu prioritetno preporučuje uvođenje jedinstvenog eKartona i centralne evidencije materijalnih resursa, te sistema eBolovanja u zdravstvu. 

Ministarstvu rada preporučuje se uređivanje fleksibilnih i sezonskih oblika radnog angažovanja kao i omogućavanje lektronskog čuvanja i dostavljanja dokumenata iz radno pravnih odnosa. 
Ubrzanje i digitalizacija ozakonjenja, ukidanje naknade za konverziju korišćenja u svojinu i uspostavljanje digitalne platforme za izradu i objavljivanje planskih dokumenata - ePlan, preporuke su za Ministarstvo građevinarstva. 

Uvođenje eAgrara kao elektronskog registra poljoprivredenih gazdinstava i podsticaja preporučeno je Ministarstvu poljoprivrede, a stvaranje depozitnog sistema za povrat ambalaže Ministarstvu zaštite životne sredine. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis