Briselske vesti

Dok cene energenata rastu, raste i raskol među članicama EU oko reforme tržišta energije

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2021

-

23:35

Dok cene energenata rastu, raste i raskol među članicama EU oko reforme tržišta energije
Dok cene energenata rastu, raste i raskol među članicama EU oko reforme tržišta energije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pojedine države Evropske unije, uključujući Francusku i Španiju, zatražile su jaču reformu propisa tržišta energije u bloku kako bi se izborile sa visokim cenama, što je naišlo na protivljenje druge grupe država, među kojima je i Nemačka, uoči današnjeg sastanka ministara EU.

Nemačka, Danska, Holandija i šest drugih zemalja objavile su u sredu zajedničko saopštenje u kojem se protive reformama energetskog tržišta EU, pred sastanak ministara energetike, na kojem će se razgovarati o njihovom odgovoru na visoke cene gasa i struje, prenosi Rojters.

Ograničavanje cena ili prelazak na drugačiji sistem određivanja nacionalnih cena električne energije mogao bi da obeshrabri trgovinu električnom energijom između zemalja i podrije napore za jače uvođenje jeftine obnovljive energije u sistem, tvrde ove zemlje.

Zaštititi potrošače

Druga grupa država - Španija, Francuska, Italija, Grčka i Rumunija - uzvratila je saopštenjem u kojem se poziva na primenu pravila EU za zaštitu potrošača od snažnih oscilacija cena. One se takođe zalažu za zajedničku kupovinu gasa zemalja EU, kako bi se formirale strateške rezerve, i za analizu kojom bi se definisale reforme za tržište električne energije u bloku.

Tanjug/AP/Aurel Obreja

 

Cene energenata u Evropi porasle su jesenas do rekordno visokih nivoa zbog oskudne isporuke gasa naspram velike potražnje u ekonomijama koje se oporavljaju od pandemije kovid-19. Iako su se cene gasa povukle sa oktobarskih rekorda, one su još uvek relativno visoke.

Zemlje članice EU i dalje nemaju zajednički odgovor na rast cena energije, uprkos tome što su njihovi lideri i ministri održali više hitnih sastanaka poslednjih meseci po tom pitanju.

Zajedničke strateške rezerve gasa

Evropski komesar za energetiku Kadri Simson izjavio je danas da će Evropska komisija predložiti okvir koji će omogućiti zajedničku nabavku strateških rezervi gasa, ali nije izneo detalje o tome.

To će biti deo predstojećeg predloga Komisije za unapređenje zakonodavstva EU o tržištu gasa, koji bi trebalo da bude objavljen 14. decembra.

Mnoge zemlje EU već su pribegle primeni privremenih nacionalnih mera kako bi zaštitile potrošače od većih računa, među kojima su i smanjenje poreza na struju i subvencije za domaćinstva.

Ministri će danas takođe oceniti napredak u pregovorima o utvrđivaju jačih ciljeva EU za poboljšanje energetske efikasnosti i proširenje obnovljivih izvora energije u ovoj deceniji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa