Briselske vesti

Evropski dogovor o kovid sertifikatima do kraja juna?

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2021

-

16:56

Evropski dogovor o kovid sertifikatima do kraja juna?
Evropski dogovor o kovid sertifikatima do kraja juna? - Copyright EPA/OLIVIER HOSLET

veličina teksta

Aa Aa

Zvaničnici Evropske unije sastali su se danas da bi razgovarali o napretku u pogledu kovid  sertifikata kako bi se građanima pomoglo da slobodnije putuju širom 27-članog bloka i da se na taj način otvori letnji turizam.

Kako su naglasili, neće diskriminisati one koji nemaju sertifikat i zemlje koje su zavisne od turizma, poput Grčke, pa se nadaju da će dogovor biti postignut do kraja juna, preneo je Rojters.

Kovid sertifikat bi besplatno izdavale zdravstvene vlasti u zemljama EU ljudima koji su primili vakcinu, imaju negativan test ili su se izlečili od kovida.

Niko neće biti obavezan da koristi EU sertifikat, saopšteno je iz Evropskog parlamenta. Poslanici EU dizajniraju sertifikat zajedno sa Evropskom komisijom i pregovaračima vlada EU.

EPA/ FILIP SINGER

 

Portugalija, koja predsedava EU, nada se političkom dogovoru o sporazumu do kraja maja koji će omogućiti da sertifikat bude operativan do 21. juna. Pregovarači moraju da odluče da li će brži, ali manje tačni, kovid-19 antigenski testovi biti uključeni u sertifikat.

Nije sigurno hoće li se serfitikati izdavati za sve vakcine

Evropska komisija predlaže da se oni nazovu digitalni zeleni sertifikati, dok Evropski parlament predlaže da budu EU kovid-19 sertifikati. Pregovarači EU moraju da se dogovore da li će sve vakcine biti validne za izdavanje sertifikata ili samo one koje je odobrila Evropska agencija za lekove.

 

Komentari (0)

Evropa