Briselske vesti

Sud EU: Putnik ima pravo na odštetu i ako je let pomeren

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2021

-

13:54

Sud EU: Putnik ima pravo na odštetu i ako je let pomeren
Tanjug/AP/Frank Augstein - Copyright Tanjug/AP/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Putnici u Evropi imaju pravo na odštetu ne samo u slučaju kada je njihov let otkazan, već i ako je pomeren za više od sat vremena, presudio je danas najviši sud Evropske unije.

Prema dosadašnjim pravilima EU, putnici mogu zahtevati odštetu ako su njihovi letovi otkazani manje od 14 dana pre polaska ili kasne više od tri sata, ili ako im je odbijen ukrcaj zbog prebukiranosti, prenosi agencija Rojters.

Kompenzacija, koja se kreće od 250 do 600 evra, zavisi od udaljenosti leta, sa mogućim smanjenjem od 50 odsto ako avio-kompanija unapred ponudi preusmeravanje putnika tako da zakasne samo nekoliko sati.

Sud pravde Evropske unije (CJEU) zaključio je danas da se let smatra otkazanim ako je pomeren za više od sat vremena.

Sudije su u obrazloženju presude navele da bi putnici tada mogli da pretrpe isti stepen neprijatnosti kao i u slučaju otkazivanja leta, jer moraju da prilagode svoje planove, pa čak i da potencijalno propuste let.

Iznos nadoknade, takođe, treba da bude isti za otkazivanje i za kašnjenje, bez prava na smanjenje iznosa za 50 odsto na osnovu toga što je putniku ponuđeno preusmeravanje kako bi stigao na krajnje odredište.

Sud je utvrdio i da putnik ima "potvrđenu rezervaciju" ne samo ako ima kartu, već i ako je turoperator, preko kojeg je putnik rezervisao, obezbedio garancije za prevoz na određenim letovima.

Komentari (0)

Evropa