Briselske vesti

Evropska komisija o ublažavanju klimatskih promena: Gas i nuklearna energija u skladu sa ekološkim ciljevima

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2022

-

14:46

Evropska komisija o ublažavanju klimatskih promena: Gas i nuklearna energija u skladu sa ekološkim ciljevima
Evropska komisija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija predstavila je danas nova pravila o ublažavanju klimatskih promena koja gasnu i nuklearnu energiju označavaju kao održive izvore na putu do postizanja klimatski neutralne EU do 2050. gdodine.

Taj akt ima za cilj da usmeri privatne investicije na aktivnosti koje su potrebne za postizanje klimatske neutralnosti pri čemu Komisija konstatuje da u energetskoj tranziciji u Evropi postoji prostor za privatna ulaganja u gasne i nuklearne aktivnosti.

"Odabrane gasne i nuklearne aktivnosti u skladu su sa klimatskim i ekološkim ciljevima EU i omogućiće nam da ubrzamo prelazak sa aktivnosti koje više zagađuju, kao što je ugalj, ka klimatski neutralnoj budućnosti, uglavnom zasnovanoj na obnovljivim izvorima energije", navode u EK.

Naglašava se da je u pitanju instrument namenjen finansijskom sektoru, a ne energetska politika, pri čemu je državama članicama ostavljeno da same određuju koje će tehnologije uvrstiti u nacionalne energetske programe tokom tranzicije na čiste energetske izvore.

Predlog postavlja jasne i stroge uslove prema kojima gasne i nuklearne aktivnosti i investicije morati prvenstveno da doprinose prelasku na klimatsku neutralnost, pri čemu će nuklearna energija morati da ispunjava zahteve nuklearne i ekološke bezbednosti, a gas da doprinosi prelasku sa uglja na obnovljive izvore energije.

U EK naglašavaju da EU mora da iskoristi sve alate koji na raspolaganju da bi se poistigla klimatska neutralnost u narednih 30 godina, a da je predstavljni akt tu da, kroz transprentnost i jasna pravila, pomogne mobilizaciju finansija u cilju udaljavanja EU od štetnijih izvora energije kao što je ugalj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa