Briselske vesti

Portparolka EU: Od Srbije očekujemo usklađivanje sa odlukama Unije o sankcijama

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2022

-

14:14

Portparolka EU: Od Srbije očekujemo usklađivanje sa odlukama Unije o sankcijama
Evropski parlament u Briselu - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Portparolka EU, Ana Pisonero, kaže da se od Srbije, kao zemlje kandidata očekuje postepeno usklađivanje sa EU odlukama, uključujući i trenutne mere uvedene protiv Ruske Ferderacija zbog napada na Ukrajinu. Ona je tako odgovorila na današnjoj konferenciji za medije na pitanje albanskih medija o "koracima Komisije" zbog odbijanja Srbije da uvede sankcije Rusiji, ali i "jedina u Evropi" ostavi otvoren vazdušni kordor za Rusiju, u Briselu ponavljaju koje su obaveze Srbije u pristupnom procesu.

Pisnonero nije mogla ni da potvrdi da je Evropska komisija dobila pismo devet evropskih parlamenatraca koji su tražili zamrzavanje pristupnih pregovora sa Srbijom zbog odbijanja Beograda da se usaglasi sa EU sankcijama protiv Rusije.

"Objasnili smo već da se od kandidatskih zemlja kao što je Srbija očekuje da se postepeno usklađuju sa EU pozicijama i odlukama kada je reč o spoljnim i bezbednosnim pitannjima. EU je donela oštre mere zbog kršenja međunarodnog prava, a od kandata se očekuje postepeno uklađivanje", rekla je Pisonero.

Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

 

U Evropskoj komisji dodaju da nemaju komentar na pitanje o otvorenom vazušnom prostoru Srbije za letove ka Rusiji.

Devet poslanika Evropskog parlamenta iz slovenačkih, bugarskih, holadnskih i baltičkih liberalnih opcija, objavili su tokom vikenda pismo koji predsednicu Evropske komisije, Ursulu fon edr Lajen i šefa diplomatije EU, Žosepa Borelja, pozivaju da "još jedno pozovu vlast u Srbiji da se usklade sa zajedničkom EU pozicijom prema Rusiji", a da u suprotnom "privremeno zamrznu pristupne pregovore i finansijsku pomoć zemlji".

Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU, prema vežećem Okrviru za pristupanje koji su usaglasile sve drzave članice, uključujući i države pomenutih poslanika, nije u obavezi da se do samog ulaska u Uniju u potpunosti uskladi sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Okvir za pristupanje koji predstavlja važeća pravila pristupnog procesa Srbije predviđa upravo postepeno uslaglašavanje do trenutka ulaska u članstvo kada bi ono moralo da bude stoprocentno. EU Srbiji do ovoga trenutka nije dala vremenski okvir mogućeg prijema u članstvo i uslovaljava ga reformama i rešavanjem odnosa sa KiM.

"Dežurni mrzitelj Srbije uputili pismo Borelju i EK"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i evropskom šefu diplomatije Žozepu Borelju, u kojem traže da se privremeno zamrznu pristupni pregovori sa Srbijom dok ne uskladi politiku prema Rusiji, uputili dežurni mrzitelji čiji je životni san da Srbija nikada, nigde i ni na koji način ne napreduje.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara u Vranju rekao da se nagledao i naslušao bezbroj pritisaka sa različitih strana i naglasio da nema problem sa tim i sa uvredama koje dolaze, ali da "ima probem sa lažima" da se u Srbiji skupljaju dobrovoljci za ukrajinski rat ili da vlast skuplja one koji protestuju ili podržavaju jednu ili drugu stranu u Ukrajini.

"Nemojte da lažete. Ti koji se skupljaju na protestima protestuju protiv mene. Samo obavestite tako svoju javnost, nemojte da ih lažno obaveštavate", rekao je Vučić na pitanje o zahtevu devetoro poslanika Evropskog parlamenta iz liberalne grupe "Obnovimo Evropu" da se privremeno zamrznu pristupni pregovori sa Srbijom, kao i da joj se obustavi finansijska pomoć dok ne uskladi svoju politiku prema Rusiji.

Dodao je da je mnogima iz mnogo razloga najlakše da sa svoj bes iskale na Srbiji što poziciju naše zemlje, ističe, čini još delikatnijom i težom.

"Zato je potrebno da se borimo zajedno, da se radujemo ovakvim, veličanstvenim projektima i zapošljavanju ljudi jer to ekonomski diže i snaži Srbiju", poručio je Vučić u Vranju gde je prisustvovao otvaranju fabrike "Teklas Automotive".

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa