Briselske vesti

Fon der Lajen: Istorijska odgovornost podržati Ukrajinu na putu ka EU

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2022

-

14:31

Fon der Lajen: Istorijska odgovornost podržati Ukrajinu na putu ka EU
Ursula fon der Lajen - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Predsedica Evrospke komisije Ursula fon der Lajen poručila je da će EU uraditi sve što je u njenoj moći kako bi Ukrjainici ponovo postali gospodari svoje budćosti.

Ona je ocenila da podrška Ukrajini na putu ka članstvu u EU nije "teret već istorijska odgovornost" Unije.

"Ukrajinici se hrabro bore jer tačno znaju kakvu buducnost žele. Oni žele budućnost slobodnnog i otvorenog društva koje pripada jakoj demokratskoj zajednici. Oni žele članstvo u EU i mislim da nije samo u našem straškom interesu već je naša i moralna obaveza da im pomognemo da se prikljuce EU", poručila je Lajen .

Govoreći na Globsek forumu u Bratislavi, predsednica Evropske komisije je poručila da se Ukrajini mora pomoći prvo da prebrodi rat, da dobije potrebnu finansisjku pomoć i podršku na putu ka članstvu u EU.

Ona je najvila da će investicije, koje je EU namenila za obnovu Ukrajine, biti praćene neophodnim reformama koje će zemlju voditi putem evrointegracija, a koje se prvenstveno odnose na vladavinu prava, nezavisno pravosuđe, brorbu protiv korupcije, ali i jačanje admistracije i poslovnog sektora.

"Naši standardi i uslovi u procesu pristupanja moraju biti ispunjeni. Za Ukrajinu neće biti niti prečica niti izuzeća, ali koliko brzo će taj porces za njih trajati zavisi kako od same Ukrajine tako i od naše podrške", poručila je Lajen.

Usrusla fon der Lajen poručila je i da Ukrajina "mora da dobije rat" koji se trenutno vodi, a da "Putin mora da se suoči sa sopstvenim strateškim neuspehom".

Komentari (0)

Evropa