Briselske vesti

Samit lidera EU fokusiran na energiju: Članice traže način da obezbede nižu cenu energenata i stabilno snabdevanje

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2022

-

16:29

Samit lidera EU fokusiran na energiju: Članice traže način da obezbede nižu cenu energenata i stabilno snabdevanje
Samit lidera EU fokusiran na energiju: Članice traže način da obezbede nižu cenu energenata i stabilno snabdevanje - Copyright Tanjug/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Evropske unije koji se sastaju danas u Briselu, spremaju se na dug samit koji će se fokusirati na energiji i kako smanjiti njenu cenu.


Oni bi trebalo da odobre najnovije predloge Evropske komisije za smanjenje cena energije, a razgovaraće se i o ograničenju cene gasa koji se koristi za proizvodnju struje.

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel je, dolazaći na samit, izjavio da je dobro što je konačno Evropska komisija predložila set hitnih mera za rešavanje visokih cena energije.

Cilj samita je, kaže Mišel, da se pokaže solidarnost i da se zaštite građani od visokih cena energije.

„Veoma velika većina“ zemalja članica EU slaže se sa energetskim predlozima koje je Evropska komisija iznela na sto, izjavio je belgijski premijer Aleksandar de Kru po dolasku na samit i naglasio da se evropsko jedinstvo mora sačuvati.

Lideri EU moraju da razgovaraju o tome da li su cene na tržištu energije odgovarajuće, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc, dodajući da cene gasa ne padaju dovoljno brzo u Evropi.

"Jasno je da cene gasa, nafte i uglja moraju da padnu. Cene struje moraju da padnu. To je nešto što zahteva zajednički napor svih nas u Evropi", rekao je Šolc novinarima uoči razgovora u Briselu.

Tanjug/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

 


Holandski premijer Mark Rute poručio je da njegova zemlja nije protiv ograničenih cena, ali da mora da se uveri da su one delotvorne.

"Mislim da je sjajno što je 15 država članica (koje su za ograničenje cene energenata) sigurne u ovo, ali želim da budem u potpunosti siguran", naglasio je Rute.

Šta je u predloženom paketu

Paket predloga EK uključuje i druge mere u pokušaju da se kontrolišu visoke cene prilagođavanjem pravila tržišta energije. Kao što je zajednička kupovina gasa među zemljama EU, kako bi se pokušalo obezbediti gorivo za skladištenje gasa za sledeću zimu, i omogućiti Uniji da pregovarao o nižim cenama.


Od zemalja bi se tražilo da zajednički kupe 15 odsto količine potrebne za postizanje cilja EU da popuni skladište gasa do 90 posto do 1. novembra naredne godine.

Lideri će danas razgovarati i o "iberijskom modelu". Španija i Portugal su ovog leta ograničile cenu gasa koji se koristi u njihovoj lokalnoj proizvodnji električne energije.

Dok Nemačka i Holandija strahuju da bi ovaj iberijski model izazvao rast potražnje za gasom, druge zemlje, na čelu sa Francuskom, pokazuju spremnost da podrže tu ideju, i zatraže od Brisela da istraži "privremeni dinamički koridor cena" za trgovinu gasom, prema nacrtu zaključaka.

Ali, s obzirom na to da mnoge zemlje traže oštrije mere za ograničavanje cena, od Komisije bi moglo da se traži da „predloži privremeni okvir EU za limitiranje cene gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije do nivoa koji doprinosi sniženju cena struje“.

Tanjug/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

 

Španija je postigla sporazum sa Portugalom i Francuskom da zameni planove za gasovod, poznat kao Midket, novim "zelenim koridorom" između Barselone i Marseja, koji bi prenosio prirodni gas i vodonik, izjavio je španski premijer Pedro Sančez dolazeći na samit.


Francuski predsednik Emanuel Makron je potvrdio da je postignut sporazum.

"Odlučili smo zajedno da napustimo projekat Midket i da izgradimo koridor za zeleni energiju između Španije, Portugala i Francuske i preko Francuske do ostatka Evrope“, izjavio je Makron u Briselu.

Nova veza između Španije i njenog suseda Francuske biće pod vodom, za razliku od projekta Midket na Pirinejima, prema grafikonu koji je poslalo špansko ministarstvo energetike.

Ministarka energetike Tereza Ribera rekla je da je to "veličanstvena odluka koja produbljuje solidarnost i posvećenost obnovljivim izvorima energije".

Zeleni koridor bi povezao Barselonu i oblast Marseja, koja je veliko petrohemijsko čvorište.

Sančez je naveo da će se lideri tri zemlje uskoro ponovo sastati kako bi razgovarali o vremenskom okviru, potrebnim investicijama i koliko će svaka zemlja doprineti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa