Briselske vesti

Rot: Budućnost svih zemlja Zapadnog Balkana leži u EU

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2021

-

13:24

Rot: Budućnost svih zemlja Zapadnog Balkana leži u EU
Rot: Budućnost svih zemlja Zapadnog Balkana leži u EU - Copyright Tanjug/John Thys, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Budućnost svih "šest" zemalja Balkana leži u EU, izjavio je danas državni sekretar za Evropu Mihael Rot i naglasio da balkanska šestorka ima punu podršku Nemačke i cele unije u procesu pridruživanja EU.

"Uveren sam da smo na pravom putu i Zapadni Balkan ima i imaće našu posebnu posvećenost", rekao je Rot koji se preko zoom platforme uključio na skup "EU - Zapadni Balkan u eri nakon Angele Merkel" i dodao i da je veoma bitna posvećenost svih članica EU i svih institucija procesu.

Rot je naveo da je potrebno ubzati proces evrointegracija i nagalasio da je krajnje vreme za otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Podsetio je da je Nemačka u cilju podške procesu, kada on nije bio visoko na agendi, pokrenula Berlinski proces i dodao da su cilj i opipljivi koraci koje će osetiti građani Zapadnog Balkana.

U tom kontektstu izrazio je zadovoljstvo ukidanjem rominiga na ZB od 1. jula, a i što će doprinos boljoj saradnji dati i RYCO - Regionalna kancelarija za mlade, koja je jedan od vidljivih doprinosa i "proizvoda" Berlinskog procesa, i kroz školske razmene.

Izrazio je očekivanje da će uskoro gradajni regiona moći da putuju bez lične karte.

Podsetio je da je juče održana konferencija Mali šengen, na kojoj je najavljena puna podrška regionalnom zajednickom tržištu na Samitu Berlinskog procesa, 5. jula.

Takođe, Rot je ukazao na IPA 3 program i ostala ulagajna koja kako je rekao ističu pored političke i ekonomsku naglašenost zapadnom Balkanu.

Skup je organizovao Forum za strateške studije u sarađni sa Fondacijom Fridrih Ebert čiji je direktor Maks Brendle takođe izrazio podršku procesu integracija balkanske šestorke.

"Veoma je teško održavati entuzijazam"

Proces može da funckioniše samo ako ima transformativnu moć, rekao je Brendle i dodao je da je taj proces najveći pokretač promena na Balkanu.

Dodao je da su svi svesni da je taj put bio dug i krivudav, da je Crna Gora na njemu devet godina, a Beograd sedam.

Obeležili su ga i uspesi i relevatni koraci ali i nezadovoljstvo, rekao je Brendle i naveo da je to nezadovoljstvo vezano zato što Srbija nije otvorila nijedno poglavlje 2020.

Državna sekretarka za evopropske poslove u Vladi S. Makedonije Kalinka Gaber navela je da je Makedoncima teško da pričaju o evropskom putu, imajući u vidu da još nisu dobili zeleno svetlo iako su proces započeli pre 20 godina.

"Veoma je teško održavati entuzijazam i motivaciju bez obzira što strateški cilj EU i dalje ostaje", rekla je ona i podsetila da je podška evrointegracijama pala na 58 odsto, sa više od 70, i da bi sve to trebalo da bude indikator Briselu.

Neven Cvetićanin ispred FORST-a smatra da Balkan prvi put za proteklih 200 godina nije primarni strateški region, ni u Evropi.

Prema njegovim rečima, tu činjenicu bi trebalo iskorsti za jačanje demokratije.

Kako navodi, primarni strateški region premešten je u Aziju i da zbog toga Evropa može biti oaza mira i demokratije.

Komentari (0)

Evropa