Briselske vesti

Evropska unija dobila prvi Zakon o klimi, cilj ukidanje emisije štetnih gasova do 2050. godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Rojters

30/06/2021

-

18:07

Evropska unija dobila prvi Zakon o klimi, cilj ukidanje emisije štetnih gasova do 2050. godine
Evropska unija dobila prvi Zakon o klimi, cilj ukidanje emisije štetnih gasova do 2050. godine - Copyright EPA/STEPHANIE LECOCQ

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija dobila je danas prvi Zakon o klimi koji ima za cilj da do 2050. godine Evropa bude klimatski neutralna. Ceremonija potpisivanja održana je u Evropskom parlamentu.

Parlament EU i članice Unije još u aprilu su postigle dogovor o zakonu o klimi, kojim žele da postignu smanjenje emisije štetnih gasova za 55 odsto do 2030. godine u odnosu na nivo iz 1990, a da do 2050. potpuno eliminišu emisiju štetnih gasova koji dovode do klimatskih promena i zagrevanja atmosfere. 

EPA/STEPHANIE LECOCQ

 

Ugovor je formalno usvojen još u ponedeljak, sve članice su ga priznale, osim Bugarske koja nije učestvovala u pregovorima. 

Cilj usvajanja novog zakona je da se problem klimatskih promena stavi u središte svih procesa donošenja odluka u EU, osiguravajući da će i budući propisi podržati ciljeve za smanjenje zagađenja i emitovanja štetnih gasova. Međutim, da bi se došlo do ambicioznog cilja biće potrebno revidirati politiku zemalja članica. Većina sadašnjih zakona doneta je da bi se emisija štetnih gasova smanjila za 40 odsto do 2030. godine.

EPA/STEPHANIE LECOCQ

 

Primena Zakona počinje 14. jula

Evropska komisija počeće sa primenom novog zakona od 14. jula kada će predstaviti desetine predloga za promenu načina rada industrije, proizvodnje energije i transporta kako bi se počelo sa smanjenjem emisije štetnih gasova. 

Klimatski zakon EU će obavezati Brisel da oformi nezavisno ekspertsko telo koje bi se bavilo savetovanjem oko primene klimatskih propisa, kao i mehanizam  kojim će moći da se proračuna ukupna emisija štetnih gasova koje će EU da stvori od 2030. do 2050. godine.

Tekst zakona danas u Briselu su zvanično potpisali predsednik Evropskog parlamenta, David Sasoli i u ime portugalskog predsedavanja Savetom EU, ministar za životnu sredinu Portugala, Žoao Pedro Fernadez.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa