Briselske vesti

Brisel predlaže nova pravila o ambalaži: Pakovanja za višekratnu upotrebu i uputstva za reciklažu

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2022

-

16:31

Brisel predlaže nova pravila o ambalaži: Pakovanja za višekratnu upotrebu i uputstva za reciklažu
Brisel predlaže nova pravila o ambalaži: Pakovanja za višekratnu upotrebu i uputstva za reciklažu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija je danas predložila nova pravila o ambalaži u EU, koja je rastući izvor otpada i zabrinutosti potrošača.

U proseku svaki Evropljanin "proizvede" skoro 180 kilograma ambalažnog otpada godišnje i bez ikakvih akcija ova količina će se povećati na gotovo 215 kilograma do 2030. godine. 

Nova pravila imaju za cilj da zaustave ovaj trend i ona će obezbediti opcije pakovanja za višekratnu upotrebu, osloboditi se nepotrebnog pakovanja i obezbediti jasne etikete za ispravno recikliranje, čime će omogućiti potrošačima jasan pregled i uvid.

Predlozi su ključni za Akcioni plan cirkularne ekonomije Evropskog zelenog dogovora, kao i za njegov cilj da održivi proizvodi postanu pravilo.

Komisija je usvojila i predlog za celu EU, a koji omogućava pouzdanu sertifikaciju visokokvalitetnog uklanjanja ugljenika iz atmosfere. 

“Predlog će podstaći inovativne tehnologije uklanjanja ugljenika i rešenja za održivu proizvodnju ugljenika i doprineti ciljevima EU u pogledu klime, životne sredine i nultog zagađenja. Predložena uredba će značajno poboljšati kapacitet EU za kvantifikaciju, praćenje i verifikaciju uklanjanja ugljenika. Veća transparentnost će obezbediti poverenje zainteresovanih strana i industrije”, saopštila je Komisija.

EK smatra da su predlozi od suštinskog značaja za cilj EU da do 2050. godine postane prvi klimatski neutralan kontinent u svetu.
 

Komentari (0)

Evropa