Briselske vesti

Afera Katar: Eva Kaili smenjena sa mesta potpredsednice Evropskog parlamenta

Komentari

Autor: Euronews

13/12/2022

-

12:36

Afera Katar: Eva Kaili smenjena sa mesta potpredsednice Evropskog parlamenta
Eva Kaili, potpredsednica EP i jedna od uhapšenih - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grčka evroposlanica Eva Kaili smenjena je sa mesta potpredsednice u Evropskom parlamentu, saopštila je predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

Odluka u vezi sa njenom smenom dolazi nakon navoda da je uključena u istragu o korupciji koja navodno uključuje domaćine Svetskog prvenstva u Kataru, prenosi Euronews.

Za njenu smenu glasao je veliki broj poslanika - bilo je 625 glasova "za", jedan "protiv" i dva "uzdržana", a da bi se smenila bila je neophodna dvotrećinska većina.

Kaili je bila među četiri osobe koje su tokom vikenda uhapšene i protiv kojih je podignuta optužnica u Belgiji, zbog navoda da su primali novac i poklone kako bi uticali na odluke Evropskog parlamenta u korist Katara. Grčka je juče zamrznula imovinu Kaili, a među uhapšenima je i njen suprug Frančesko Đorđi.

Belgijsko pravosuđe izvršilo je više pretresa u petak u okviru istrage otvorene sredinom jula o navodnoj kriminalnoj organizaciji, infiltriranoj u srcu Evropskog parlamenta i osumnjičenoj za mešanje u politiku sindikata i korupciju u korist Katara.

Federalno tužilaštvo je saopštilo da je izvršeno 16 pretresa u nekoliko briselskih opština i da su pretresi obavljeni "u okviru široke istrage za navodna dela kriminalnog organizovanja, korupcije i pranja novca".

Ko je Eva Kaili?

Diplomirani inženjer arhitekture, građevinarstva i evropskih poslova, Kaili je karijeru započela kao novinarka na televiziji MEGA u Grčkoj.

Do 2007. već je bila nacionalni poslanik u Parlamentu Grčke, kao član PASOK-a, socijaldemokratske partije koja je tada bila jedna od vodećih političkih snaga u mediteranskoj zemlji.

Dve godine kasnije, PASOK je ušao u vladu pod vođstvom premijera Jorgosa Papandreua, koji se suočio sa ogromnim kritikama zbog upravljanja razornom krizom zbog državnog duga.

Kako se kriza u Grčkoj pogoršavala, Kaili se kandidovala za Evropski parlament i izabrana je 2014. godine. Pridružila se moćnoj grupi Socijalista i demokrata (S&D) i brzo je stekla reputaciju medijski prijateljske i pristupačne osobe.

 

Od 2021. godine, njena plata nakon oporezivanja kao poslanica u Evropskom parlamentu iznosila je 7.146 evra mesečno, zajedno sa mesečnom opštom pomoći od 4.778 evra i putnim troškovima, navodi Euronews.

 

"Agresivniji uticaj na odbor"

Hana Nojman, nemačka evroposlanica koja predsedava DARP-om, rekla je da je tokom svog mandata primetila da "pojedini predstavnici" pokušavaju da utiču na odluke odbora "mnogo agresivnije od drugih".

"Bilo je sasvim očigledno da je nekoliko kolega iz grupe S&D imalo jaku pro-katarsku agendu. Međutim, nikada nisam pomislila da bi to u nekim slučajevima moglo biti povezano sa ilegalnim spoljnim mešanjem i optužbe su me šokirale", rekla je Nojman za Euronews.

Ako se ispostavi da je tačno da je Katar, ili bilo koja druga zemlja, pokušala da utiče na poslanike Evropskog parlamenta podmićivanjem, dodaje Nojman, to će biti težak teret za diplomatske odnose, ali i rad sa delegacijom.

Kada je plenarna sednica EP usvojila rezoluciju kojom se "izražava žaljenje zbog smrti hiljada radnika migranata", Kaili je pohvalila "istorijsku transformaciju Katara koju je donelo Svetsko prvenstvo".

Takođe, pre desetak dana ona se pojavila da glasa za liberalizaciju viznog režima za Katar i Kuvajt u parlamentarnom odboru za pravosuđe i unutrašnje poslove, iako nije član odbora.

Tanjug/ AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Nakon što je grupna poseta Dohi otkazana, Kaili je samostalno organizovala putovanje u Katar.  Planirano je bilo da u Katar ode Delegacija parlamenta za odnose sa Arapskim poluostrvom (DARP), ali su iz Dohe zatražili da se odloži njihovo putovanje.

Međutim, Kaili je onda sama otišla u Katar i nahvalila "reforme rada u emiratu". Prema lokalnoj štampi, ona je rekla da je tamo "predstavljala 500 miliona evropskih građana koji vide napredak zemlje u predstavljanju zajedničkih vrednosti".

 

Kaili je danas negirala da je primila novac od Katara, saopštio je jedan od njenih advokata u Grčkoj. 

"Ona se izjašnjava da je nevina, to mogu da vam kažem", rekao je za "Opn TV" (Open TV) Mihalis Dimitrakopulos, advokat koji zastupa Kaili u Grčkoj, preneo je Rojters.

Kako je rekao advokat, Kaili nema nikakve veze sa finansiranjem iz Katara i to je njen stav. Naveo je da Kaili "nije preduzela nikakvu komercijalnu aktivnost u svom životu". 

Komentari (0)

Evropa