Briselske vesti

Evropska unija najverovatnije napušta Sporazum o energetskoj povelji posle 25 godina: "Povlačenje deluje neizbežno"

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

07/02/2023

-

16:30

Evropska unija najverovatnije napušta Sporazum o energetskoj povelji posle 25 godina: "Povlačenje deluje neizbežno"
Evropska komisija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija je obavestila svoje članice da zajednički izlazak iz kontroverznog međunarodnog energetskog sporazuma izgleda neizbežno, navodi se u dokumentu u čiji je uvid imao Rojters.

Sporazum o energetskoj povelji iz 1998. godine, koji je potpisalo oko 50 zemalja, uključujući i članice EU, načinjen je da bi zaštitio kompanije u energetskoj industriji tako što će im omogućiti da tuže vlade zbog politike koja ugrožava njihove investicije.

Prethodnih godina, međutim, taj sporazum je korišćen bi da se osporila politika gašenje fabrika sa fosilnim gorivima, što je, prema EU, prepreka da se reši problem sa klimatskim promenama.

Francuska, Nemačka, Holandija, Poljska i Španija su već saopštile da napuštaju planove da napuste sporazum, pojačavajući pritisak na Brisel, koji sada koordiniše povlačenje cele EU.

Italija je napustila sporazum još 2016. godine.

Kako dodaje britanska novinska agencija, u dokumentu se navodi da je "najadekvatnija opcija" da EU i svih 27 zemalja napuste sporazum.

"Povlačenje deluje neizbežno", navodi se u dokumentu.

Portparol Evropske komisije potvrdio je da će EK preporučiti izlazak EU iz sporazuma i da će to predstaviti diplomatama zemalja članica na predstojećem sastanku.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa