Briselske vesti

Može li Hrvatska u Šengen tokom slovenačkog predsedavanja EU

Komentari

Autor: Index, Euronews Srbija

07/07/2021

-

08:46

Može li Hrvatska u Šengen tokom slovenačkog predsedavanja EU
Može li Hrvatska u Šengen tokom slovenačkog predsedavanja EU - Copyright AP/Frederick Florin

veličina teksta

Aa Aa

Evropska poverenica za unutarnje poslove Ilva Johanson poručila je da je potrebno obnoviti Šengen ukidanjem internih graničnih kontrola uvedenih tokom pandemije te ga "dovršiti" primanjem Hrvatske, Bugarske i Rumunije.

"Virus je stvarna opasnost, ali provere na granicama nisu i neće zaustaviti virus. Samo će nam koordinirana akcija pomoći da izađemo iz krize", poručila je Johanson na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u utorak.

Johanson je, u raspravi o godišnjem izvštaju o Šengenu slovenačke evroparlamentarke iz kluba socijaldemokrata Tanje Fajon, istakla da je potrebno "krenuti napred".

"Neka nas leto 2021, leto slobode, inspiriše da potpuno obnovimo slobodu kretanja i pripremimo Šengen za budućnost kako bi naša deca mogla da rade, studiraju i putuju širom Evrope kada god žele i gde god žele, kako bi dovršili šengensko područje", kazala je.

"Vreme je za Bugarsku, Rumuniju i Hrvatsku da dobiju svoja mjesta", zaključila je Johanson.

Fajon: Šengen je na aparatima

Hrvatska očekuje da bi njeno članstvo u šengenskom prostoru moglo da dođe na dnevni red za vreme slovenačkog predsedanja EU u drugoj polovini ove godine, izjavio je krajem maja hrvatski premijer Andrej Plenković.

Komisija je u oktobru 2019. ocenila da je Hrvatska ispunila kriterijume za ulazak u prostor Šengena, dok je početkom juna pozvala zemlje EU da prime Hrvatsku u šengenski prostor.

Fajon je govorila o učestalom uvođenju internih graničnih kontrola u šengenskom prostoru od 2015, a pogotovo u vreme pandemije.

"Šengen bi trebalo sada da bude potpuno efikasan, a zapravo je potpuno paralizovan. On je na aparatima", kazala je.

Slovenačka zastupnica smatra da bi trebalo pokrenuti postupak protiv država koje krše pravila i uvode neopravdano granične kontrola.

Komentari (0)

Evropa