Briselske vesti

Evropski parlament usvojio zakon o obnavljanju ekosistema

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2023

-

18:32

Evropski parlament usvojio zakon o obnavljanju ekosistema
Evropski parlament usvojio zakon o obnavljanju ekosistema - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament (EP) usvojio je predlog zakona o obnovi prirodnih ekosistema na tlu Evrope.

Za predlog je glasalo 336 poslanika, 300 je bilo protiv, a 13 uzdržano, prenosi Rojters.

Evropski poslanici i zemlje članice EU će sada pregovarati o konačnoj verziji zakona, sa ciljem da se dogovor postigne pre izbora za EP 2024. godine. 

Države Evropske unije se ovim zakonom obavezuju da će podstaći mere obnavljanja prirode na petini svoje teritorije - zemljišta i mora - do 2030. godine.

Cilj zakona je da se preokrene trend postepene degradacije evropskih ekosistema, pošto se 81 odsto ovih prirodnih staništa nalazi u lošem stanju.

"Obnova prirode donosi brojne koristi poljoprivrednicima kao što je revitalizacija zemljišta, a istovremeno ih štiti od pogoršanja uticaja klimatskih promena. Jednostavno, ne možemo da uzgajamo hranu na mrtvom zemljištu", rekao je poslanik EP Muhamed Čahim posle glasanja.

Sa njim se ne slažu predstavnici najveće evropske poslaničke grupe, Evropske narodne partije (EPP), koji smatraju da će zakon naneti štetu farmerima.

"Bojimo se da će ovaj zakon biti kontraproduktivan, kao i da će imati značajne ekonomske i društvene posledice", saopštila je EPP na Tviteru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa