Neistražena Evropa

Alkohol, kanalizacije, fabrike ili priroda: Šest evropskih gradova u kojima se šire najneprijatniji mirisi

Komentari

Autor: Euronews

01/11/2021

-

07:12

Alkohol, kanalizacije, fabrike ili priroda: Šest evropskih gradova u kojima se šire najneprijatniji mirisi
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prelepi evropski gradovi i neke od najpoznatijih turističkih destinacija imaju jedan zajednički problem – neprijatne mirise. Taj problem je prisutan u prestonicama i urbanim sredinama starog kontinenta još od srednjeg veka.

Iako je danas delimično bolja situacija, ipak stanovnike tih gradova i dalje muče neobični mirisi koji se šire ulicama.

Predstavljamo šest smrdljivih gradova u Evropi.

6. Barselona, Španija - fabrička isparenja

Reputacija Barselone kao jednog od evropskih centara za zabavu čini je odličnom turističkom destinacijom. Iako ovaj grad može da očara turiste koji ga posete na nekoliko dana, svi koji tamo žive dobro su  upoznati sa neprijatnim mirisima koji se osećaju u određenim delovima.

Fabrike preostale iz perioda kada je Barselona bila industrijski centar i dalje stvaraju smrad u gradu. Evropska komisija uložila je tri miliona evra kako bi omogućila stanovnicima grada da označe najzađenije krajeve Barselone, a prema istraživanju to je severoistočni okrug Poblenou.

Neprijatni mirisi koji se takođe šire ovim gradom ponekad mogu biti i zbog kanalizacije ili zbog marihuane, piše Euronews.

profimedia

 

5. Daruvar, Hrvatska - drveće ginka oseća se na pokvarena jaja

Ginko, odnosno mandarinsko drvo često može da se nađe u parkovima evropskih gradova. Drveće koje originalno potiče iz Kine tokom jeseni dobije upečatljivu žutu boju.

Međutim, problem sa ovom biljkom jeste smrad koji ispušta i koji podseća na pokvarena jaja. Hrvatski grad Daruvar upravo krase ova drveća.

profimedia

 

4. Pariz, Francuska - grad koji je profitirao od smrada

Pariz je grad mirisa – posetiocima sva čula mogu da uživaju u pekarama, parfimerijama ili vinskim podrumima. Međutim, jedna od najpopularnijih destinacija na svetu ima jednu manu, a to je "miris mokraće" na obali reke Sene.

Ipak, Parižani nisu dozvolili da ova mana uplaši ili zgadi turiste, naprotiv, uspeli su da profitiraju od nje. Naime, od 1889. godine Pariz je ogradio deo svog kanalizacionog sistema i pretvorio ga u "muzej".

Unsplash

 

3. Vila Nova de Gaja, Portugal - podzemni podrumi

Tolerancija prema mirisu koji se širi u Vila Nova da Gaja zavisi od ukusa od toga koliki ste ljubitelj vina. Grad je poznat po svojim "pećinama", odnosno podzemnim podrumima sa vinom.

Neki ljudi se usuđuju da prešetaju preko mosta iz Porta samo da bi osetili taj dašak, dok drugima taj miris izričito smeta. Stanovnici miris opisuju kao jak, ali sladak.

profimedia

 

2. Edinburg, Škotska - borba sa lošim mirisima

Edinburg ima istoriju borbe sa lošim mirisima. Problemi su počeli još u 17. veku zbog smoga, ali danas se prvenstveno oseća alkohol iz pivara. Iako je znatno hladniji, ovaj škotski grad deli sličan problem sa gradićem u Portugalu.

Godine 2009. lokalno stanovništvo je bilo zbunjeno predlozima kojima se od Škotske tražilo da instalira "kulu za kontrolu mirisa". Čini se da im se baš sviđa miris kvasca, prenosi Euronews.

profimedia

 

1. Venecija, Italija - kanali puni otpada "grada koji tone"

Karakteristični kanali Venecije prvenstveni su razlog zašto turisti širom sveta obilaze grad koji tone. Nažalost, ti kanali takođe služe kao kanalizacioni sistem, a efekat toga može da se oseti u vazduhu tokom letnjih dana. Zbog vrućine, iz vode isparava veoma neprijatan miris.

profimedia

 

Ipak, stanovnici tvrde da situacija sa smradom postaje sve bolja vremenom, i u najboljem slučaju oseća se samo miris soli u vazduhu.

Komentari (0)

Evropa