Region

Dodik otvorio manifestaciju "Srpski dani" u Budimpešti

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2023

-

19:50

Dodik otvorio manifestaciju "Srpski dani" u Budimpešti
Dodik otvorio manifestaciju "Srpski dani" u Budimpešti - Copyright TANJUG/ FOTO SRNA/BORISLAV ZDRINJA

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je večeras u Budimpešti manifestaciju "Srpski dani" u okviru koje će u narednih mjesec dana u Mađarskoj, kroz različite događaje i programe, biti predstavljeni srpska kultura, običaji, umetnost i nauka.

"Narod koji ne neguje svoju kulturu nema budućnost. A mi širimo svoju kulturu. Očuvali smo identitet i kulturu i u najtežim vremenima" poručio je Dodik.

Istakao je da je upravo Srpska pravoslavna crkva sačuvala identitet srpskog naroda i dodao da je poslednji rat napravio najveću štetu Srbima, jer u brojnim državama sada nemaju ni status nacionalne manjine, ukazavši na težak status Srba u Hrvatskoj.

"Srbi su u Federaciji BiH izloženi pritisku i problemima. Iz Sarajeva je proterano 150.000 Srba. Morali su da ostave sve drugima. Sada pokušavaju svu krivicu da svale na Srbe", istakao je Dodik, prenosi RTRS.

TANJUG/ FOTO SRNA/BORISLAV ZDRINJA

 

 

I danas, kaže Dodik, na priči o visokom predstavniku Nemci šalju svog čoveka, "koji je umislio da može nametati zakone iako nema legitimitet, ni odluku Saveta bezbednosti, a već nameće zakone i pokušava progoniti one koji ne poštuju njegove odluke".

"Danas Srbi imaju dve srpske države – Srbiju i Republiku Srpsku. Prisutni smo u brojnim drugim državama i želim da zahvalim i predsedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu. Njegova saradnja sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem otvorila je put za najbolju i istorijsku saradnju Srba i Mađara", istakao je Dodik.

Rekao je da je siguran da će "Srpski dani" u Mađarskoj postati tradicija. Episkop budimski Lukijan istakao je na otvaranju da Srbi mogu računati na Republiku Srpsku i Srbiju koje pomažu svoj narod ma gde on bio, prenosi Srna.

Episkop budimski Lukijan istakao je na otvaranju da Srbi mogu računati na Republiku Srpsku i Srbiju koje pomažu svoj narod ma gde on bio, prenosi Srna.

TANJUG/ FOTO SRNA/BORISLAV ZDRINJA

 

 

Episkop Lukijan je naglasio da je Srpska pravoslavna crkva uvek vodila brigu o svom narodu, da je bila čuvar nacionalnog identiteta i kulturnog blaga, pa i u vremenu kada Srbi nisu imali svoju državu.

"Ne treba posebno isticati zbog čega su značajni `Srpski dani`. Mi smo deo mađarskog društva i svojom kulturom doprinosimo celokupnom društvu u Mađarskoj. To mesto treba da čuvamo i da ga razvijamo", naglasio je episkop Lukijan tokom obraćanja u palati Tekelijanum.

Manifestaciji u palati Tekelijanum prisustvuju predstavnici Srpske pravoslavne crkve, odnosno Eparhije budimske kao nosioci manifestacije, među kojima i episkop Lukijan, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za dijasporu Đorđe Milićević, ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica, predsjednik Samouprave Srba u Mađarskoj Vera Pejić Sutor, predstavnici institucija Mađarske, kao i brojni gosti i zvanice.

rpska pravoslavna Eparhija budimska donela je odluku o pokretanju manifestacije "Srpski dani" koja će trajati ceo oktobar.

Palatu Tekelijanum, kao zadužbinu, osnovao je veliki srpski dobrotvor Sava Tekelija 1838. godine da bi se u njoj školovali siromašni đaci i studenti iz svih krajeva, a vlasnik ovog zdanja je Eparhija budimska.

U ovoj zgradi nalazi se i jedan od dva srpska đačka doma u Budimpešti, a obnova ovog zdanja završena je pre tri godine.

Komentari (0)

Evropa