Region

Spajić najavio odlaganje popisa stanovništva za mesec dana

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2023

-

14:39

Spajić najavio odlaganje popisa stanovništva za mesec dana
MIlojko Spajić - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Pokreta Evropa sad i mandatar za sastav vlade Milojko Spajić najavio je da će nova izvršna vlast, zajedno sa parlamentarnom većinom predložiti odlaganje popisa stanovništva na mesec dana.

Popis će, prema rečima Spajića, biti odložen kako bi se u tom periodu stvorili uslovi da taj proces dobije apsolutni legitimitet.

Popis stanovništva prvobitno je zakazan za period od 1. do 15. novembra.

"Nova Vlada, zajedno sa parlamentarnom većinom u cilju postizanja opšteg konsenzusa i ubrzanja evropskog puta Crne Gore, predložiće odlaganje popisa na mesec dana, kako bi se u tom periodu stvorili uslovi da ova značajna društvena aktivnost dobije apsolutni legitimitet, kroz unapređenje transparentnosti i inkluzivnosti, te prihvatanjem suštinskih zahtjva veća i saveta manje brojnih naroda i opozicije", saopštio je Spajić.

Spajić je naveo da stoga smatra da je za legitimitet popisa bitno i učešće opozicije u popisnim komisijama, kao 2011. godine, kako se ne bi dovodila u pitanje relevantnost podataka ili "tražili razni izgovori za opstrukcije i politizaciju".

"Popis je statistička kategorija i kvalitet prikupljenih podaka je jako važan za državu jer nam prvenstveno pomaže kod donošenja ključnih odluka za budućnost naše zemlje", dodaje Spajić.

Među najbitnijim pitanjima su, kako je naveo: koliko mladih je napustilo Crnu Goru "idući trbuhom za kruhom", kakvo je tržište rada, da li je potrebna rekalibracija strategije izgradnje stambenih objekata...

"Takođe, odgađanje popisa za period od mesec dana koje se poklapa sa praznicima, omogućilo bi i učestvovanje u popisu i onih građana koji su odsutni iz svog mesta prebivališta, zbog sezonskih poslova u nekoj drugoj crnogorskoj opštini, ili onih koji privremeno borave u inostranstvu, kao jedan od ključnih zahteva stranaka i veća manje brojnih naroda", rekao je Spajić.

Najavio je da će zbog legitimiteta, a kako bi podaci bili neupitni, predložiti i uvođenje specijalnog softvera, koji bi omogućio da svaki građanin izvrši kontrolu nakon što popisivač uzme podatke, čime bi se onemogućile bilo kakve malverzacije i navodna neobjektivnost popisavača.

"Kako je popis jako važan za državu zbog dobijanja novih ažuriranih podataka, a društvena kohezija i duh kompromisa zbog našeg jasnog opredeljenja da budemo deo civilizovanog sveta i EU, očekujem da će svi politički akteri uzeti učešće u ovom procesu kako bi doprineli spuštanju tenzija i preusmeravanju potpunog fokusa na ekonomiju", zaključio je Spajić u saopštenju.

 

Komentari (0)

Evropa