Region

Izabrana 44. Vlada Crne Gore, premijer i ministri položili zakletvu: Spajić očekuje pun mandat

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

31/10/2023

-

07:02

Izabrana 44. Vlada Crne Gore, premijer i ministri položili zakletvu: Spajić očekuje pun mandat
Izabrana 44. Vlada Crne Gore, premijer i ministri položili zakletvu: Spajić očekuje pun mandat - Copyright Tanjug/Vlada Crne Gore/B. ČUPIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Crne Gore izabrala je 44. Vladu, koju će voditi Milojko Spajić, lider Pokreta Evropa sad (PES). Za izbor nove Vlade glasalo je 46 poslanika, protiv je bilo 19, jedan uzdržan, navode Vijesti.

Ministri iz PES-a su Filip Ivanović (spoljni poslovi), Maida Gorčević (evropski poslovi), Anđela Jakšić Stojanović (prosveta, nauka i inovacije), Novica Vuković (finansije), Filip Radulović (saobraćaj), Andrej Milović (pravda), Janko Odović (prostorno planiranje, urbanizam i državna imovina), Vojislav Šimun (zdravlje), Naida Nišić (rad i socijalno staranje) i Saša Mujović (energetika i rudarstvo).

Predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić je zamenik premijera za bezbednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, a Momo Koprivica potpredsednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju. Dragan Krapović je ministar odbrane, Vladimir Martinović ministar turizma, ekologije i održivog razvoja dok je Tamara Vujović ministarka kulture i medija. Ministar unutrašnjih poslova je Danilo Šaranović.

Za ministra unutrašnjih poslova bio je planiran Boris Bogdanović, ali je on sinoć saopštio da odustaje "zbog usložnjavanja zdravstvenog stanja dva člana najuže porodice". Demokrate su predložile drugog kandidata za ministra unutrašnjih poslova, Šaranovića, aktuelnog zamenika gradonačelnice Podgorice. Potpredsednik vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu je Srđan Pavićević iz CIVIS-a.

Što se tiče albanskih partija - potpredsednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja je Nika Đeljošaj, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, a ministar javne uprave Maraš Dukaj. Predsednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković je ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, a potpredsednik SNP Dragoslav Šćekić je potpredsednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih.

Spajić pročitao samo uvodni deo ekspozea

Mandatar Milojko Spajić u četvrtak je parlamentu dostavio ekspoze i predlog za sastav 44. Vlade. U Skupštini je Spajić pročitao samo uvodni deo ekspozea.

Vlada Crne Gore/S. Matić

 

Nova Vlada Crne Gore izabrana je nešto pre sedam sati jutros, a sednica Skupštine Crne Gore na kojoj se raspravljalo o novoj Vladi koju je predložio mandatar Milojko Spajić počela je u ponoć. 

Iako se očekivalo da mandatar obrazloži svoj ekspoze, to se nije dogodilo jer je Spajić rekao da je ekspoze već objavljen i da nema potrebe da to čini i samo je saopštio predlog kandidata za sastav 44. Vlade, prenose mediji u Podgorici.

To su kritikovali poslanici i vlasti i opozicije i ocenili da je Spajić time prekršio Ustav, navodi portal CdM. Iz DPS-a i SD-a su poručili da je 44. Vlada anticrnogorska, antievropska i proruska. Kažu i da neće dugo trajati jer kako navode sazdana na pogrešnim temeljima, prenosi RTCG.

Početak sednice obeležila je žustra polemika Spajića i odlazećeg premijera Dritana Abazovića.

Spajić je poručio da će vlada trajati četiri godine, da će od 1. janura naredne godine minimalna penzija biti 450 evra, a godinu od formiranja Vlade da će i prosečna plata biti 1.000 eura.

Abazović je kazao da će se Spajić zadužiti milijardu evra, od čega će uzeti 10 miliona. 

Sednici Skupštine je prisustvovao i predsednik Crne Gore Jakov Milatović.

Na dnevnom redu su bile dve tačke - izbor predsednika i članova 44. Vlade Crne Gore i izbori, imenovanja i razrešenja. Na konstitutivnoj sednici Skupštine, crnogorski poslanici izabrali su juče za predsednika parlamenta Andriju Mandića, kao i potpredsednike skupštine, kao i predsednika i članove Administrativnog odbora.

Primopredaja dužnosti uz tortu

U Vladi Crne Gore je jutros izvršena primopredaja dužnosti dvojice premijera, a tu je bila i torta koju je Dritan Abazović obećao svom nasledniku Milojku Spajiću.

“Kao što demokratski maniri nalažu, jutros izvršena primopredaja dužnosti. Poželeo sam sreću novom premijeru i 44. Vladi. Da Crna Gora uvek niže samo uspehe i ostane na pravom putu", napisao je Abazović na društvenoj mreži Iks.

Uz objavu, Abazović je objavio i fotografije rukkovanja sa Spajićem i torte.

 

 

Novoizabrani premijer Crne Gore Milojko Spajić izjavio je da će se u 10 sastati sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koja je u zvaničnoj poseti Crnoj Gori.

Spajić je, nakon što je izglasana nova Vlada Crne Gore, poručio da će program reformi "Evropa sad 2" biti primenjen u potpunosti, onako kako je najavljeno u kampanji za izbore i "bez ijednog zareza razlike".

"Jedva čekamo da napravimo rezultat za našu zemlju", rekao je Spajić, prenose Vijesti.

Najavio je da će odluka o odlaganju popisa stanovništva biti doneta na današnjoj sednici Vlade, koja će se održati u 13 sati.

"Našli smo način da sačuvamo onih 700.000 evra, koje je Monstat govorio da ćemo odlaganjem potrošiti. Samim tim što će popis biti odložen za 30. novembar, a ne 1. decembar, možemo da iskoristimo postojeće popisnice", naveo je Spajić.

Ukazao je da je podrška 46 poslanika njegovom kabinetu najveća koju je jedna vlada u Crnoj Gori imala do sada.

"To je pozitivna vest, ukazuje na stabilnost i dobru osnovu za izglasavanje reformskih zakona, očekujem da će to ići mnogo brže nego dosad", istakao je Spajić.

"Imali smo fanatičnu, maratonsku sednicu. Za mene je bilo interesantno. Bitno je da se Vlada izglasala i da krećemo odmah u rad", kazao je Spajić.

Komentari (0)

Evropa