Region

Hrvatska preuzela od Francuske treći od 12 borbenih aviona tipa Rafal

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2023

-

18:26

Hrvatska preuzela od Francuske treći od 12 borbenih aviona tipa Rafal
morh.hr/F.Klen - Copyright morh.hr/F.Klen

veličina teksta

Aa Aa

U Francuskoj je danas izvršena primopredaja trećeg od 12 borbenih aviona tipa Rafal, koje je kupila Hrvatska. Reč je o višenamenskom borbenom avionu 4.5+ generacije francuskog proizvođača Dasault Aviejšn, koje Hrvatska nabavlja od Francuske za potrebe Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva. Do sada je Hrvatska preuzela dva dvoseda.

"Ovo je veliki dan, pre svega za pilote Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i naše avio tehničare, a onda i za celi hrvatski narod. Prva tri čuvara hrvatskog neba u vlasništvu su Republike Hrvatske, i to upravo uoči dana koji nas poziva na zajednički nacionalni ponos i dostojanstvo: uoči Dana sećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje", izjavio je potpredsednik Vlade i novoimenovani ministar odbrane Ivan Anušić.

To je, kazao je, snažna poruka generacijama koje dolaze, a zahvaljujući znanju, požrtvovnosti i mudrosti hrvatskih branitelja, nastavljamo da gradimo moderan i moćan odbranbeni sistem.

Anušić je istakao da je ovo i jedan od pokazatelja uspešne dinamike isporuke Rafala Hrvatskoj, saopšteno je iz Ministarstva odbrane uz podesećanje da je primopredaja prvog aviona izvršena 2. oktobra u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan.

Primopredaja svih 12 Rafala predviđena je određenom dinamikom: do kraja godine četiri aviona, tokom naredne godine četiri i početkom 2025. četiri aviona.

Komentari (0)

Evropa