Region

Velika policijska akcija "Mozaik 2023": Identifikovano 39 zlostavljača dece na Zapadnom Balkanu

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2023

-

16:20

Velika policijska akcija "Mozaik 2023": Identifikovano 39 zlostavljača dece na Zapadnom Balkanu
Velika policijska akcija "Mozaik 2023": Identifikovano 39 zlostavljača dece na Zapadnom Balkanu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Velika zajednička operacija protiv seksualne zloupotrebe dece na zapadnom Balkanu dovela je do identifikacije 39 osumnjičenih zlostavljača dece u osam zemalja, saopšteno je danas iz Evropola, uz napomenu da su dve žrtve stavljene pod sistem zaštite.

U saopštenju se precizira da je operaciju "Mozaik 2023" predvodila policija Slovenije, te da ju je koordinisao Evropol u okviru Evropske multidisciplinarne platforme protiv kriminalnih pretnji. Cilj akcije je bio identifikovati i uhapsiti ljude koji koriste onlajn forume i aplikacije za razmenu i distribuciju materijala sa seksualnim zlostavljanjem dece.

Tako su u okviru akcije "Mozaik 2023" BiH, Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Slovenija, Hrvatska i Mađarska sprovele niz akcija između 6. i 17. novembra. Policija je izvršila 41 pretres u zemljma učesnicama nakon istraga o deljenju slika i video-materijala sa seksualnim zlostavljanjem dece.

Tokom akcija, zaplenjeno je više od 200 predmeta koji sadrže slike ili video-materijale sa seksualnim zlostavljanjem dece, uključujući računare, mobilne telefone, serversku opremu i memorijske kartice. Iz BiH su u ovoj akciji učestvovale Odeljenje MUP-a Republike Srpske za visokotehnološki kriminal, Federalna uprava policije i Policija Brčko distrikta.

Evropolova uloga bila je da se olakša razmena informacija između uključenih zemalja i dodatno poboljša razumevanje situacije na zapadnom Balkanu proverom zaplenjenih informacija i pružajući obaveštajne pakete radi podrške tekućim istragama u regionu i šire.

U okviru Evropske multidisciplinarne platforme udružile su se Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Evropski centar za sajber kriminal Evropola kako bi uspostavili stručnu mrežu na zapadnom Balkanu s ciljem jačanja međunarodne saradnje u borbi protiv seksualnog zlostavljanja dece, prenela je Srna.

Komentari (0)

Evropa