Region

Stoltenberg: NATO ne vidi nikakvu vojnu pretnju iz Rusije protiv bilo kog saveznika, ali ostajemo oprezni

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2023

-

19:26

Stoltenberg: NATO ne vidi nikakvu vojnu pretnju iz Rusije protiv bilo kog saveznika, ali ostajemo oprezni
Jens Stoltenberg - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas tokom posete Severnoj Makedoniji da NATO ne vidi nikakvu vojnu pretnju iz Rusije protiv bilo kojeg saveznika NATO-a ili regiona.

"Ali, naravno, ostajemo oprezni i ostaćemo jedinstveni", rekao je on nakon sastanka sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim. 

Stoltenberg je rekao da NATO gleda šta se dešava i spreman je da učini sve što je potrebno da odbrani bilo kog saveznika od vojne pretnje. 

"Nastavićemo da ponavljamo poruku Rusiji, da se uzdrži od agresivnih akcija protiv svojih suseda i da zaustavi vojnu agresiju na Ukrajinu. Jedan od razloga zašto je (ruski predsednik Vladimir) Putin krenuo u rat bio je da spreči ulazak Ukrajine u NATO, želeo je da NATO garantuje da se neće širiti, ali dobija upravo suprotno, a dobija i nove članice Finsku i Švedsku", dodao je Stoltenberg, prenosi agencija Makfax.

Kovačevski je rekao da u regionu postoji ruski uticaj, ali da nema pretnje po bezbednost i stabilnost Severne Makedonije jer institucije rade svoj posao. 

"Naravno, uticaj trećih zemalja, uključujući ruski uticaj, postoji u regionu i one uvek mogu da nađu svoje istomišljenike u pojedinim političkim partijama i u određenim organizacijama, ali nisu ni blizu onoga što naše institucije poseduju i ono što poseduju zemlje članice NATO-a, da bi na bilo koji način mogle da destabilizuju našu zemlju“, rekao je Kovačevski.

"Severna Makedonija kao cenjeni saveznika NATO-a"

Kovačevski i Stoltenberg, koji danas boravi u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji, imali su sastanak licem u lice, nakon čega su zajedno sa delegacijama održali bilateralni sastanak.

Na bilateralnom sastanku kojem su prisustvovali ministar spoljnih poslova Bujar Osmani, ministar odbrane Slavjanka Petrovska i ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, Stoltenberg je istako ulogu Severne Makedonije kao cenjenog saveznika NATO-a, koja čini značajnu doprinos realizaciji NATO ciljeva i ostaje posvećena učešću u operacijama i misijama Alijanse.

Na sastanku je ukazano i na konkretne političke i ekonomske koristi za zemlju od članstva u NATO. Kovačevski je istakao da je stabilnost i bezbednost omogućena članstvom u NATO od velikog značaja za razvoj privrede i da je direktna korist i za građane i za kompanije u Severnoj Makedoniji.

Sagovornici su na sastanku istakli da je i za državu i za region izuzetno važno da Severna Makedonija ravnopravno sa svojim saveznicima aktivno učestvuje u razgovorima o regionalnoj, evropskoj ili globalnoj bezbednosti, deleći svoj specifičan pristup konstruktivnom rešavanju izazova kroz otvoreni dijalog, koji je osnova za izgradnju i razvoj dobrosusedskih odnosa.
Severna Makedonija je 2020. godine postala 30. članica NATO-a.

Komentari (0)

Evropa